Nyheter

Dam / 9 februari 2024

Dubbla förlängningar för Thomas Forsberg

Thomas Forsberg fortsätter som målvaktstränare för damlandslaget till 2026 och som strategiskt ansvarig för utveckling av målvakter och instruktörer i svensk handboll till sommaren 2028.

– Det är två fantastiskt roliga uppdrag och jag ser fram emot att fortsätta med dem, säger ”Foppa”.

Redan 2012 började Thomas Forsberg att arbeta med målvaktsutbildningar för Svenska Handbollförbundet, en roll som sedan vuxit och utvecklats genom åren. I dag innefattar den ett övergripande ansvar för målvaktsutvecklingen i Sverige, omvärldsanalyser och utbildningar av såväl målvakter som målvaktsinstruktörer.

– Vi har en tradition av målvakter i världsklass inom svensk handboll och har i dag också väldigt många duktiga instruktörer som jobbar såväl internationellt som nationell. Det är roligt och lärorikt att jobba långsiktigt för att vi även i framtiden ska kunna hänga med men också utveckla målvaktsspelet, säger han.

Parallellt med det strategiska arbetet för Svenska Handbollförbundet har Forsberg sedan Tomas Axnér tog över som förbundskapten även varit målvaktstränare för det svenska damlandslaget. De fyra senaste mästerskapen har Sverige slutat bland de fem bästa vid samtliga fyra tillfällen och under de kommande två månaderna ska Sverige spela fyra EM-kval- och tre OS-kvalmatcher med förhoppningen om avancemang till båda turneringarna.

– Jag tycker väldigt mycket om att jobba med Tomas Axnér och Johanna Wiberg, liksom resten av ledningen runt landslaget och de målvakter vi har där. Jag tycker att vi hela tiden tar steg, såväl med laget som med målvaktsspelet mer specifikt. Nu siktar vi mot OS och EM senare i år och vi har ännu fler mästerskap framöver där vi vill vara med och slåss i toppen.

Hanna Fogelström, landslagschef:

– Thomas har gjort ett fantastiskt jobb under många år och är en viktig del i utvecklingen av svensk handboll, både i rollen som målvaktstränare för damslaget och i rollen som strategiskt ansvarig för utvecklingen av målvakter och instruktörer. Det är viktigt att vi har en kontinuitet och långsiktighet i det arbete vi tror på och därför känns det bra att Thomas vill fortsätta med båda uppdragen de kommande åren.

Som aktiv målvakt spelade Forsberg, förutom för moderklubben IF Swithiod, bör BK Söder, Djurgårdens IF, Hammarby IF, IK Sävehof och Ricoh HK i Sverige. Dessutom var han utlandsproffs i danska Bjerringbro-Silkeborg och Viborg HK under tre säsongen. Han blev svensk mästare med IK Sävehof vid tre tillfällen och spelade två A-landskamper.