Nyheter

U-landslag / 18 juli 2021

Uddamålsförlust i bronsmatchen

Endast ett enstaka mål skiljde i slutändan lagen åt i bronsmatchen av U19-EM. Sverige jobbade sig tillbaka från ett stort underläge mot Frankrike men när kvitteringen hängde i luften hann matchklockan upp på 60 spelade minuter.

– Nu känns det bittert, ledsamt och tomt, konstaterade förbundskapten Patrik Svarvén efter uddamålsförlusten.

Det var Frankrike som öppnade bronsmatchen starkast och var i ledning med 6–2 efter tio minuters spel. Matchinledningen präglades av straffkast och utvisningar mot Sverige, så när 7–2 kom från sju meter och en blågul tvåminutare delades ut i direkt anslutning bestämde sig förbundskapten Patrik Svarvén för att begära timeout.

– Det blev sönderryckt med många utvisningar och straffar emot oss i början av första halvlek, vilket skapade en osäkerhet för tjejerna kring vad de kunde göra. I timeouten pratade vi om att inte backa i försvaret trots utvisningarna. Vi behövde möta deras ytternior högt och det fick vi sedan mer träff på, förklarade Svarvén.

Tre raka fullträffar från Clara Petersson Bergsten krympte avståndet från åtta till fem måls differens med tio minuter kvar av halvleken. Just fem mål skulle skilja lagen åt i halvtid, men i början av andra halvlek återskapade motståndarna en ökad distans mellan lagen.

– I andra halvlek var det tufft i början. Kanske spelade vi sju mot sex lite för länge där och vi fick inte riktigt den utdelning vi hade hoppats på.

Sverige träffade återigen rätt efter tillbakagången till lika många utespelare på banan. Ett alternativ som dock inte gick att spela ut var Ofelia Shoai Hallberg som bröt näsan på träningen inför semifinalen mot Ungern och tvingades avstå även matchen om bronset. Istället klev andra fram när exempelvis Johanna Östblom fick god utdelning i offensiven, Agnes Åseskog straffräddade och målvaktskollega Mona Saffari stoppade bollar i öppet spel. Tack vare en solid arbetsinsats hade reella möjligheter att nå medaljerna helt plötsligt öppnats upp igen.

Med nästan åtta minuter kvar att spela skiljde det inte mer än tre bollar och sedan duggade reduceringarna tätt. 27–28 kom från Tyra Axnér, Nina Koppang gjorde 28–29 och Axnér fixade 29–30. Att lyckas få ställningen till lika-läge kändes mest som en tidsfråga, men matchklockan hann upp på 60 minuter innan den svenska vändningen fullbordats. Istället fick de franska spelarna jubla.

– Tjejerna krigade sig tillbaka och gav oss chansen i andra halvlek. En eller två minuter till hade nog räckt för de var riktigt på knäna, menade Svarvén och utvecklade sitt resonemang:

– Vi visste att Frankrike skulle bli trötta. Det hade de visat i alla matcher innan så vi visste att vi skulle ha ett övertag på slutet, men vi hade behövt komma igång lite tidigare och inte haft en så stor svacka i början av matchen.

För blågul del summeras U19-EM nu med en fjärdeplats.

– Vi åkte hit för att spela final, så resultatmässigt är jag besviken över det. När det kommer till våra interna mål om attityd, spel och att alla ska ta ansvar för helheten så tycker jag verkligen att tjejerna har uppfyllt det. Vi trodde att de här målen skulle göra att vi kunde nå finalen och förstaplatsen, men nu blev det inte så på grund av lite för stora svackor i några av de viktiga matcherna.

– Genom mästerskapet har vi visat upp en otrolig lagmoral där vi vann en tjugominutersperiod med 9–0 mot Ryssland som nu är i final, vi hämtade upp underläge i dag och mot Danmark. Det visar att det aldrig är något gnäll, sura miner eller att spelarna försöker hitta några ursäkter, de biter ihop och stöttar varandra. Det ska de ha en stor eloge för, sammanfattade förbundskaptenen.

Som lag har de svenska U19-damerna visat förmågan att gå samman under mästerskapet och även på individuell nivå har spelares prestationer uppmärksammats. Charité Mumbongo fick ta emot pris som turneringens främsta försvarsspelare medan Nina Koppang togs ut i turneringens all star-lag på högernio-positionen.

FRANKRIKE­–SVERIGE 30–29 (15–10)
Frankrike: Lena Grandveau 11, Cassidy Chambonnier 4, Sarah Bouktit 4, Siobann Delaye 3, Lucie Modenel 3, Coura Kanoute 3, Zaliata Mlamali 1, Jemina Kabeya Tshisola 1.
Sverige: Nina Koppang 8, Johanna Östblom 6, Tyra Axnér 6, Clara Petersson Bergsten 4, Elsa Åsberg 2, Charité Mumbongo 2, Jennifer Johansson 1.
Utvisningar, Frankrike: 1 x 2 min. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Marina Duplii & Olena Pobedrina, Ukraina.
Publik: 200 (Dvorana Zlatorog, Celje, Slovenien).

U19-EM, DAMER, GRUPP B

8 juli:
Sverige–Slovakien 37–29
9 juli:
Slovakien–Ryssland 27–35
11 juli:
Sverige–Ryssland 30–28
Tabell:
1) Sverige, 6 poäng, +20
2) Ryssland, 4 poäng, +16
3) Slovakien, 2 poäng, -6
4) Portugal, 0 poäng, -30 (Återbud på grund av covid-utbrott i spelartruppen)

HUVUDRUNDAN

13 juli:
Danmark–Ryssland 24–27
Tyskland–Sverige 25–30
14 juli:
Ryssland–Tyskland 28–25
Sverige–Danmark 24–25
Tabell:
1) Ryssland, 4 poäng, +4
2) Sverige, 4 poäng, +6
3) Danmark, 4 poäng, +3
4) Tyskland, 0 poäng, -13

SEMIFINALER

16 juli:
Ryssland–Frankrike 25–24
Ungern–Sverige 33–26

BRONSMATCH

18 juli:
Frankrike–Sverige 30–29

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF