Nyheter

VM 2023 / 18 april 2022

Europakvalet till VM 2023 är avgjort

Europakvalet till VM 2023 i Sverige och Polen är avgjort. Därmed är det klart att topplagen Kroatien och Island kommer att spela sina första gruppspelsmatcher i Jönköping respektive Kristianstad.

– Tidigt i processen önskade vi Kroatien till Jönköping. Det är ett land med lång handbollskultur, som levererar på mycket hög nivå, samtidigt som fans från hela Europa av tradition reser för att se sina landsmän spela. Vi ser framemot en riktig folkfest i en slutsåld Husqvarna Garden, säger Caroline Törnblad, Destination Jönköping.

Och i Kristianstad är man glad över att få hälsa Island välkomna.
– Jättekul att Island är klart för VM-gruppspelet i Kristianstad. Island har ett bra lag på gång och jag tror att deras fans kommer att följa sitt lag hit och bidra till en häftig turnering i vår arena. Kristianstad har starka band med Island tack vare våra elitlag KDFF och IFK Kristianstad som haft många spelare från Island, säger Anders Olsson, Kristianstad Kommun.

Nu är 24 av totalt 32 lag klara för handbolls-VM som spelas 11–29 januari 2023. Av dessa kommer 15 från Europa. Klara sedan tidigare var Sverige och Polen som arrangörsland, samt Danmark som regerande världsmästare. Frankrike, Norge och Spanien är kvalificerade för VM tack vare sina placeringar i senaste europamästerskapet. Belgien blev klart för VM sedan Ryssland uteslutits ur kvalet.

VM inleds med åtta grupper, fyra i Sverige och fyra i Polen. Och med fyra lag i varje grupp. I dessa grupper har värdländerna, Sverige och Polen, rätt att placera ett lag redan innan lottningen. Sedan tidigare är det bestämt att Sverige spelar i Göteborg och Danmark i Malmö. Efter helgens kval står det klart att Kroatien spelar i Jönköping och Island i Kristianstad. I Polen kommer givetvis Polen att spela (Katowice), samt Norge (Krakow), Spanien (Krakow) och Tyskland (Katowice).

Förutom Kroatien och Island blev ytterligare sex nationer klara för VM 2023 under påskhelgen. Det var Serbien, Ungern, Tyskland, Portugal, Montenegro och Nordmakedonien . Det slutgiltiga kvalet lottas i Polen 2 juli då samtliga lag lottas in i det första gruppspelet (preliminary round). Huvudrundan (main round) spelas sedan i Malmö, Göteborg, Krakow och Katowice. Finalspelet avgörs på Tele2 Arena i Stockholm 25–29 januari 2023.

Förutom 15 lag från Europa består VM av fem från Asien (Qatar, Bahrain, Saudiarabien, Iran, Sydkorea) och fyra från det syd- och centralamerikanska kvalet (Brasilien, Argentina, Chile, Uruguay). Av de åtta platser som återstår att spela om, kommer fem från det afrikanska kvalet som avgörs i månadsskiftet juni/juli. Ett lag kommer från det nordamerikanska kvalet som ännu inte har bestämt ett datum för sitt kval. Till slut har internationella handbollsförbundet två ”wild card” att fördela.


För mer information kontakta:

Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 Sverige AB.
[email protected], 070-352 56 22.

Mats Olsson, medieansvarig Handbolls-VM 2023 Sverige AB.
[email protected], 070-633 61 30


Säkra din plats på läktaren och upplev handboll i världsklass! www.handball23.com