Nyheter

VM 2023 / 22 december 2023

Handbolls-VM delar ut täcken till Göteborgs hemlösa

Handbolls-VM är över – men VM-organisationens arbete fortsätter. Under fredagen delade VM-generalen Krister Bergström ut varma täcken till hemlösa i Göteborg, täcken som tillverkats av tygvepor från sargerna i mästerskapsarenorna Scandinavium och Helsingborg Arena. 

– Återbruk av material är en del av vårt hållbarhetsarbete. Det känns extra bra att materialet kommer till nytta för att värma hemlösa i Göteborg, säger Krister Bergström som levererade täcken till Stadsmissionens verksamhet vid S:t Johanneskyrkan under fredagen.

Totalt 750 meter tygvepor räcker till 200 täcken, en väska till varje samt kuddar och nallar – de sistnämnda som julklappar till barnfamiljer. Kardborrebanden som höll uppe tygveporna på sargen i Scandinavium respektive Helsingborg Arena fungerar som axelrem, så att täcket lätt kan bäras med. Det är ett samarbete med Göteborg & Co som bidrar med kuddar och nallar.

Täcken, väskor kuddar och nallar har sytts upp av Monica, Emad, Astifik, Idarmys och Rebeca på Fabrikörerna i Angered, vars verksamhetsidé är att få in nyanlända och delvis etablerade i samhället genom industrisömnad. Emma Persson är verksamhetsledare och levererade till S:t Johanneskyrkan.
– Vi jobbar för många evenemang, men det känns extra viktigt att sy sådant som ges till bättre behövande. Det har märkts i produktionen, vi har känt ett stort engagemang då flera av medarbetarna har upplevt svåra förhållanden i sina hemländer, bland annat Syrien, berättar Emma Persson.

Förutom täcken, kuddar och nallar har VM-bolaget skänkt överbliven mat, vatten, kaffe, frukt och godis till Stadsmissionen i Göteborg efter mästerskapet.


Läs mer om Stadsmissionen här
Läs mer om Fabrikörerna här