Nyheter

VM 2023 / 30 januari 2024

VM 2023 är Årets Idrottsevenemang

Handbolls-VM 2023 i Sverige har av Sport & Affärer blivit utnämnd till Årets Idrottsevenemang i Sverige 2023.

Svensk handboll är i världsklass. Under 2000-talet har Sverige arrangerat inte mindre än nio mästerskap för damer och herrar. Under 2023 så inträffade det unika i att Sverige stod som värd för två världsmästerskap i handboll under ett och samma år – något som ett och samma land aldrig gjort förut.

Herrarnas VM i januari blev en succé med fyra slagna nationsrekord och ett överskott på 25 miljoner kronor tillbaka till svensk handboll. Under damernas mästerskap i december slogs tre nationsrekord.

 – Vi är oerhört stolta över denna utnämningen. Båda mästerskapens projekt startade när pandemin var som värst. vi hade ingen aning om hur det skulle gå. Skulle handbollsfans vara redo att ta sig till arenan? 2023 visade sig bli en fullträff och vi är så glada för att alla kom till arenorna. Men utan alla volontärerna är det omöjligt att genomföra två mästerskap på ett år. Vi är stolta och tacksamma, säger Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 AB.

Juryns motivering: För allra första gången någonsin har ett globalt mästerskap i handboll avgjorts för både damer och herrar under samma år i Sverige. Svenska Handbollförbundet har arbetat med att skapa hållbara och certifierade evenemang och lyckats sprida sporten till  nya utövare och målgrupper. Båda mästerskapen har skapat ett stort medialt och publikt intresse. Publikrekordet för handboll slogs i Stockholm för herrar (23 050 åskådare, finaldagen den 19/1) och för damer i Göteborg (10 561 åskådare, Sverige mot Ungern, den 9/12).

Läs mer här: https://www.e-magin.se/paper/dqcmvt0x/paper/1#/paper/dqcmvt0x/10


Nästa mästerskap som kommer att arrangeras i Sverige är europamästerskapet för herrar 2026. Läs mer om det här och skriv upp dig för att få information om förköp och biljettsläpp före alla andra.