Nyheter

U-landslag / 5 februari 2024

U20-damerna VM-laddar i Karlstad

Damspelarna födda 2004 och 2005 spelar i sommar sitt sista mästerskap på ungdomssidan – U20-VM i Nordmakedonien. I förberedelserna inför mästerskapet kommer landslaget att spela Scandinavian Open i Karlstad 10–12 juni. 

Norge, Danmark och ytterligare än nation kommer att stå för motståndet för U20-landslaget. Turneringen spelas i Sundsta Sporthall i Karlstad 10–12 juni innan det är dags för U20-VM i Nordmakedonien 19–30 juni. Det är också sista samlingen för årskullen innan de övergår till seniorverksamheten på landslagssidan.

Landslaget, som i dags leds av förbundskaptenen Jesper Östlund, spelade sitt första mästerskap 2021 då det blev en tolfteplats i U17-EM. Utvecklingskurvan har pekar uppåt och det blev en sjätteplats på U18-VM 2022 och en femteplacering på U19-EM förra året.

– Det är två årskullar med många duktiga spelare som utvecklats fint och vuxit in i betydande roller i sina seniorlag. Det ska bli kul med ett avslutande mästerskap och jag tycker att vi har kapaciteten att vara med och slåss om en semifinalplats och medaljer om vi får allt att stämma. Det betyder mycket för oss att vi får möjlighet att ladda för mästerskapet på hemmaplan och mot bra motstånd, säger Östlund.

Kalle Andersson, ungdomsansvarig på Svenska Handbollförbundet:

– Vi har haft en bra dialog med Karlstad Kommun, Handbollförbundet Väst och IF Hellton Karlstad och är väldigt glada över att vi får möjligheten att arrangera Scandinavian Open i Karlstad. Tillsammans med IF Hellton Karlstads erfarenheter av att arrangera turneringar och spelortens förutsättningar med dess faciliteter så skapar vi möjligheter att tillsammans arrangera en turnering som håller hög kvalité.

Såväl arrangerande IF Hellton Karlstad och Karlstad kommun ser fram emot att U20-landslaget kommer till den värmländska staden.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att få vara med och arrangera detta i Karlstad. Det kommer bli några härliga handbollsdagar och vi ser det som väldigt positivt för hela handbollen i Värmland att SOC kommer till Sundsta Sporthall och spelar. Vi hoppas så många som möjligt tar chansen att komma och se dessa unga landslag matcha mot varandra., säger Richard Backström, ordförande i IF Hellton Karlstad.

Anders Tallgren (S), kommunalråd i Karlstad kommun:

– Vi är väldigt glada över att välkomna Svenska Handbollförbundet och U20-landslaget till Karlstad. Vi ser fram emot att uppleva högklassig handboll i Sundsta sporthall i juni.

Text: Daniel Vandor
Foto: EHF