Förra landslagsspelaren Anna Rapp kan få en nyckelroll i Internationella Handbollförbundet. Under helgens kongress i Turkiet väntas hon bli vald till kassör och därmed också bli den första kvinnan någonsin i IHF:s exekutivkommitté.
– Någon måste ju vara först och det skulle så klart vara både roligt och inspirerande att vara första kvinna där, säger hon.
• • •
Som spelare representerade Anna Rapp (tidigare Ljungdahl) Sverige 158 gånger, gjorde över 300 mål i landslaget, vann tre SM-guld med Skuru och tilldelades utmärkelsen Årets spelare 1999. Som ledare var hon förbundskapten för såväl 88/89- och 90/91-årgångarna under ungdomsåren, där spelare som Bella Gulldén, Nathalie Hagman, Sabina Jacobsen, Johanna Bundsen och Filippa Idéhn ingick.
Nu kan hon göra nya avtryck inom handbollen – på ett internationellt plan.
Inför IHF:s kongress i turkiska Antalya är hon enda kvarvarande kandidaten till posten som kassör, som också innebär en plats i exekutivkommittén (IHF:s högst beslutande organ med bara fem medlemmar) samt styrelsen. Formellt sett ska kongressen, med över 400 deltagare från de drygt 200 medlemsländerna, godkänna Rapp, som blivit handplockad till nomineringsprocessen.
– Det har inte varit något mål jag haft i livet att få en sådan här roll, men när jag fick frågan kunde jag inte se varför jag skulle tacka nej. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt med handboll och säger de ja under kongressen vill jag vara med och bidra, säger hon inför avresan till Turkiet.
Rapp är civilingenjör i grunden och har därtill en MBA-examen (Master of Business Administration). För närvarande arbetar hon på Patent- och registreringsverket.
IHF-kongressen är den 26:e i ordningen och hålls numera varannat år, medan valen nyval görs vart fjärde år.
Sverige har historiskt sett haft flera tunga roller inom IHF, bland annat var Gösta Björk IHF:s första president, en roll han hade från 1946–1950. Paul Högberg var sedan president från 1971 till 1984. Curt Wadmark, Erik Elias, Carin Nilsson Green, Staffan Holmqvist och Arne Elovsson är andra svenskar som haft styrelseposter inom IHF.
Dessutom var Jörgen Holmqvist ordförande för IHF:s skiljenämnd från 1996 till 2004 och har sedan dess varit informell rådgivare åt IHF-presidenten.
– Det har betytt jättemycket för Sverige genom åren att vara representerat i både IHF och EHF. Svensk handboll får en möjlighet att göra sin röst hörd. Och det är förstås extra glädjande att Anna Rapp kan visa vägen för kvinnorna in i både exekutivkommittén och styrelsen, säger Holmqvist, som i egenskap av hedersledamot finns på plats i Turkiet under kongressen.
– I styrelsen har tidigare Carin Nilsson Green suttit, men ingen kvinna har tidigare varit medlem i exekutivkommittén. IHF arbetar för att få en jämnare könsfördelning i sina kommittéer.
På plats från svenskt håll finns, förutom Anna Rapp och Jörgen Holmqvist, även Stefan Lövgren (medlem i EHF:s exekutivkommitté), Fredrik Rapp (ordförande för Svenska Handbollförbundet) och Stefan Albrechtson (ledamot i utvecklingskommittén).
Albrechtson kandiderar för en ny mandatperiod, något som beslutas av styrelsen och inte kongressen, och Monica Hagen är nominerad som ny ledamot i domarkommittén.