Nyheter

Herr / 15 januari 2022

Stor missräkning mot Spanien

Med två viktiga poäng på spel misslyckades Sverige i sitt försvar- och kontringsspel. Ett smartare och mer kliniskt Spanien tog i stället hem segern på lördagskvällen. Förlustsiffrorna 28–32 innebär att Sverige nu har förlorat mot Spanien i tio raka matcher.

– Vi gick in i deras fälla och det är fruktansvärt irriterande, kommenterade Hampus Wanne till TV6 efter slutsignal.

Efter varsin premiärseger i torsdags var det på lördagskvällen upplagt för en spännande drabbning mellan Spanien och Sverige. De båda nationerna har stött på varandra många gånger på senare år. Tyvärr med uteslutande spanska framgångar.

Faktum var att Sverige kom till spel med nio raka förluster mot Spaniens herrar. Dessvärre skulle det i Bratislava bli en tionde.

Efter att Max Darj tidigare på matchdagen testades positivt för covid-19 blev det mästerskapsdebut för unge Felix Möller.

Matchen fick en jämn start. Efter 15 minuter var lagen lika på 8. I Sverige fick Flensburg-duon Hampus Wanne och Jim Gottfridsson en pigg start. De båda skulle även bli Sveriges bästa målskyttar för kvällen, med åtta respektive sex mål på kontot.

I Spanien var det kantstjärnorna Aleix Gómez och Angel Fernandez som briljerade med sin effektivitet.

På grund av flera tekniska fel tappade Sverige sakta men säkert greppet om matchen. Spanjorerna var som vanligt på tårna i sitt försvarsspel och straffade Blågult utan pardon.

– Nio-tio tekniska fel är för dåligt mot ett lag som Spanien, kommenterade Gottfridsson till TV6 i paus.

Efter 30 minuter i Bratislava skrevs siffrorna 17–14 i spansk favör.

– Vi måste få ner tempot lite. Ibland kan det vara bra att göra det för att hinna se möjligheter, analyserade Gottfridsson.

I sitt uppställda försvarsspel hade Sverige stora problem. I längre perioder av matchen fick Joan Canellas skjuta fritt mot de blågula målvakterna som stod chanslösa i målet.

– Vi blev för passiva försvarsmässigt. Det var för lite aggressivitet, kommenterade förbundskapten Glenn Solberg som fortsatte:

– De fick lov att spela innanför nio meter och då är spanjorerna som bäst.

Ett metodiskt och tålmodigt anfallsspel, tillsammans med individuell briljans från framför allt Jim Gottfridsson och Hampus Wanne, gjorde dock att Sverige höll sig kvar i matchen.

Med fem minuter kvar att spela ledde Spanien 28–27. Då trodde många på en liknande avslutning som den vi fick vi se i sommarens OS-kvartsfinal nationerna emellan. Högdramatisk och spännande in i slutminuten.

Men en rad missade chanser avgjorde matchen tidigare än så. Spanien drog det längsta strået på nytt, denna gång med fyra bollars marginal. Medan Sverige höll sig ovänner med bollen var Spanien brutalt effektiva.

Värre blev det efter en olycklig krock som tvingade Oscar Bergendahl av plan. Mittsexans knäkänning kom vid sämsta tänkbara tillfälle.

Spanien vann mötet med 32–28. En tung förlust för Sverige som nu måste vinna eller spela oavgjort mot Tjeckien på måndag för att avancera till huvudrundan.

– Spanien gjorde det skickligt. Men vi gick in i deras fälla och det är fruktansvärt irriterande, kommenterade Hampus Wanne efter slutsignal.

Målvakt Andreas Palicka delade besvikelsen.

– I slutändan är det dem tekniska felen vi förlorar på idag, konstaterade veteranen.

Avkast sker 20.30 på måndag kväll mot Tjeckien.

SPANIEN–SVERIGE 32–28 (17–14)
Spanien: Angel Fernandez 8, Joan Canellas 7, Aleix Gómez 5, Agustin Casado 3, Adria Figueras 2, Jorge Maqueda 2, Ian Tarrafeta 2, Antonio Garcia, Ferran Solé, Eduardo Gurbindo.
Sverige: Hampus Wanne 8, Jim Gottfridsson 6, Albin Lagergren 3, Fredric Pettersson 3, Felix Claar 3, Jonathan Carlsbogård 3, Niclas Ekberg, Lukas Sandell.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 5–5, 15 min: 8–8, 20 min: 11–10, 25 min: 14–12, 30 min: 17–14, 35 min: 19–17, 40 min: 23–20, 45 min: 24–22, 50 min: 27–25, 55 min: 28–27, 60 min: 32–28.