Herr / 25 januari 2022

Magisk vändning gav semifinal

Med fem bollars underläge var Sverige illa ute i den avgörande matchen mot Norge. Men när det såg som tuffast ut visade Sverige prov på mästerligt försvar- och målvaktsspel. Unge Valter Chrintz skickade Blågult till semifinal när han fastställde slutresultatet 24–23 på straff.

– Det var extremt många tankar som gick. Jag var sjukt nervös, kommenterade Chrintz till TV6 efter slutsignal.

Det var två jämna lag som drabbades samman på tisdagskvällen i Bratislava. Med gruppens sista semifinalplats på spel bjöd Sverige och Norge sannerligen upp till dans.

Ödesmatchen präglades av tuffa tag från två pålästa försvar. Men även av duktigt målvaktsspel.

Inledningsvis var det Norges Kristian Sæverås som fick bäst träff mellan stolparna. Tillsammans med högernian Harald Reinkind var han starkt bidragande till Norges övertag i första halvlek.

Sverige hängde med i 21 minuter. Sedan tappade man kontrollen i försvarsspelet och noggrannheten i anfallsspelet. På nio minuter gick Norge från uddamålsledning 8–7 till pausledning 14–9.

Precis som i tidigare matcher under EM lyckades Sverige inte ta vara på tiden i övertal.

– De vinner sina utvisningar klart medan vi bränner bra lägen, kommenterade Max Darj i paus till TV6.

Assisterande förbundskapten Martin Boquist fyllde i med sina analyser inför den andra halvlekens start:

– Vi har haft problem med Reinkind. Annars har vi lyckats med det mesta i vårt försvarsspel.

Om försvarsspelet såg lovande ut i första halvlek var det direkt vägvinnande i andra. Nu fick Sveriges 6-0 försvar bättre träff på de norska skyttarna.

När dessutom Peter Johannesson agerade vägg i mål var det bäddat för en svensk uppryckning.

Trots trippla straffmissar lyckades Sverige minska gapet. Med 13 minuter kvar att spela skiljde det återigen ett mål mellan lagen.

– I första halvlek blev det för mycket bollspel och för lite satsningar mot mål. Det fick vi rättat på i andra halvlek, analyserade förbundskapten Glenn Solberg.

Sveriges bästa målskytt blev Valter Chrintz. Högersexan var iskall i lägena och var en av få svenska spelare som överlistade de norska målvakterna gång på gång.

– Peter kom in gjorde en fantastiskt match. Vi fick räddningar och kunde springa på dem, sade Chrintz efter matchen.

Men trots fina takter i försvarsspelet såg det mörkt ut med sex minuter kvar att spela. Norges storstjärna Sander Sagosen utökade till 23–19 i den 55:e minuten vilket satte press på Sverige, som var tvungna att vinna matchen för att gå vidare till semifinal.

Då lade Glenn Solbergs mannar in en sista växel. Med en beundransvärt kämpaglöd såg de till att Norge inte gjorde några fler mål i matchen.

På drygt tre minuter var man ikapp i målprotokollet för första gången sedan matchminut 11.

Vid ställning 23–23 fick sedan Sverige en straff i sitt sista anfall. Fram klev Valter Chrintz som läckert satte det avgörandet målet i målvakten Torbjörn Bergeruds vänstra kryss. Bragden i Bratislava var fullbordad.

– Det var extremt många tankar som gick. Jag var sjukt nervös. Jag kommer inte ens ihåg vart jag lade straffen, kommenterade matchvinnaren Chrintz.

Förbundskapten Glenn Solberg var mäkta imponerad över sitt manskap efter avancemanget.

– Jag är väldigt glad och stolt. Vi visade en fantastisk lagmoral.

Uddamålssegern innebär att Sverige gör Spanien sällskap i semifinalerna på fredag. Där väntar även Danmark. Imorgon onsdag avgörs det vilka som blir det fjärde laget.

SVERIGE–NORGE 24–23 (9–14)
Sverige: Valter Chrintz 6, Jim Gottfridsson 4, Hampus Wanne 3, Oscar Bergendahl 3, Max Darj 2, Jonathan Carlsbogård 2, Lukas Sandell 2, Albin Lagergren 2.
Norge: Harald Reinkind 6, Sander Sagosen 4, Christian O’Sullivan 4, Magnus Gullerud 3, Sebastian Barthold 2, Thomas Solstad, Kristian Sæverås, Sander Øverjordet, Erik Thorsteinsen Toft.
Målutveckling: 5 min: 1–1, 10 min: 2–3, 15 min: 4–5, 20 min: 6–7, 25 min: 7–12, 30 min: 9–14, 35 min: 10–15, 40 min: 12–15, 45 min: 16–18, 50 min: 17–20, 55 min: 20–23, 60 min: 24–23.