Nyheter

Dam / 2 mars 2023

Olivia Löfqvist: ”Bonus vad som än händer”

Linjespelaren Olivia Löfqvist har kämpat länge för att få chansen i det svenska A-landslaget. Efter 52 U-landskamper och sju års spel i SHE är stunden kommen för 25-åringen, som sedan i somras spelar i norska Champions League-laget Storhamar.

– Det kommer vara massa nytt. Det ska bli lärorikt och kul såklart, säger Löfqvist inför fredagens debut mot Frankrike. 

IK Lågan-fostrade Olivia Löfqvist är en av tre A-landslagsdebutanter i truppen som är uttagen till landskamperna mot Frankrike. Den 25-åriga mittsexan beskrivs av förbundskapten Tomas Axnér som en aggressiv duellspelare i försvarsspelet.

– Jag gillar att smälla på. Det ska vara tufft och hårt, säger Löfqvist, som likt landslagskollegan Anna Lagerquist fick stora delar av sin skolning i Lugi HF.

– Vi spelade ett väldigt utgrupperat försvar i Lugi. Då är det mycket man-mot-man dueller som ska vinnas. Det var där det började egentligen.

Löfqvist representerade Lugi mellan 2015 och 2022. Under sina första två år i vinrött var hon lagkamrat med Lagerquist.

– Det var väldigt lärorika år. Det var bara att se och lära av henne. Anna var en väldigt bra person att ha i laget och en bra förebild att se upp till under dem åren. Speciellt när man kom in i laget som ung, berättar Olivia som precis som Anna fick äran att bära lagkaptensbindeln under sina avslutande år i Lundalaget.

Utöver spel i IK Lågan och Lugi HF har Löfqvist även representerat Ystadklubben IK Pandora.

Hur började du med handboll?

– Både min mamma och pappa har spelat handboll. Så hela familjen är involverad i det. Jag var inte många dagar gammal när jag först kom in i en handbollshall. Det är på den vägen.

Efter säsongen 2021/22 valde Löfqvist att lämna tryggheten i Lugi. Ny klubbadress blev norska Champions League-laget Storhamar. I den norska högsta serien ligger Storhamar på andraplats bakom Kristiansand. I Champions League gick de vidare från gruppspelet, och senare i mars väntar ett dubbelmöte med de regerande danska mästarna Odense Håndbold i play-off till kvartsfinalerna.

– Jag spelade i svenska ligan i sju år och kände att jag behövde en förändring. Det tog lite tid innan jag kände att jag kom in i det. Så är det när man byter klubb och miljö. Jag tycker att det har gått okej för oss i serien. Vi har tappat några poäng som vi inte skulle ha tappat. Men i Champions League har vi gjort det väldigt bra. Vi hade nästan ingen erfarenhet av den turneringen och har spelat utan press egentligen. Champions League-slutspelet och matcherna mot Odense blir en bonus vad som än händer.

Hur lärorikt är det för dig att spela mot världens bästa handbollsspelare i Champions League?

– Det är väldigt utvecklande. Det krävs något helt annat av dig än i den inhemska ligan. Man tar steg hela tiden. I höstas förlorade vi borta mot Metz med hur mycket som helst. Men i den senaste matchen skiljde det bara två bollar.

Trodde du att den här chansen i A-landslaget skulle komma?

– Ja, jag har hela tiden hoppats på det. Det är det man har spelat för hela tiden. Det är kul att det kommer nu.

Vad är ett bra resultat mot Frankrike i dina ögon?

– Det är väl att göra bra prestationer. Man vill alltid vinna landskamper, men om vi kommer ur den här veckan med en bra känsla och att vi gjort det vi har kunnat får vi vara nöjda med det.

Avkast mellan Frankrike och Sverige sker klockan 21.10 på fredag kväll i Strasbourg. Länk till webbsändning finns nedan. Olivia Löfqvist och Anna Lagerquist kommer att medverka i intervjuprogrammet ”Morgonkaffet” på fredag morgon. Programmet visas på Handbollslandslaget.se och på Handbollslandslagets Facebook-sida samt i appen ”Gameday Handbollslandslaget”.

3 mars: Frankrike (21.10, Rhénus, Strasbourg)
Länk till webbsändning

5 mars: Frankrike (17.15, Axone, Montbeliard)
Länk till webbsändning

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Daniel Vandor