Dam / 5 juli 2024

Blågul uddamålsförlust i Scandinavium

Sverige räckte inte till i fredagens landskamp mot Nederländerna. Trots halvtidsledning 17–15 föll svenskorna med fyra bollars marginal. Slutsiffrorna skrevs 29–30 inför 4 161 åskådare i Scandinavium.
– Vi har en del att jobba på, samtidigt som det såg bra ut i stora delar av matchen, summerade Jamina Roberts efter slutsignal.

Med linjeesset Linn Blohm i fin form och med ledning 20–18 i den 39:e minuten såg det ut att kunna bli en blågul triumf i Göteborg i kväll. Sverige, som gick ut i paus med ledning 17–15, hade haft ett lyckosamt anfallsspel fram tills dess.

Tyvärr skulle Nederländernas försvar- och målvaktsspel steppa upp rejält. Med Yara Ten Holte i kassen fick de stopp på Sveriges målproduktion. I den 49:e minuten tog de ledningen 25–24 och tre minuter senare utökade de till 27–24.

Som närmast under slutminuterna kom Sverige ett mål bakom Nederländerna. Emma Lindqvist reducerade till 29–30 med 37 sekunder kvar att spela, men någon chans till kvittering fick inte Sverige.

– Vi har en del att jobba på, samtidigt som att det såg bra ut i stora delar av matchen. Det är klart att vi har tränat ihop på sommaren, men vi hade inte spelat ihop så mycket. Så vi visste inte vilken form vi var i inför den här matchen, sade Jamina Roberts efter slutsignal.

– Att släppa in 30 mål är inte godkänt. Det måste vi bli bättre på om vi ska möta den här typen av motstånd, fortsatte fyramålsskytten Roberts.

Bästa målskytt i Sverige blev Linn Blohm med sju fullträffar. Allra flitigast framför mål var dock Nederländernas rutinerade storstjärna Estavana Polman som noterades för tio kassar.

Kvällens slutresultat skrevs 29–30 (17–15) inför 4 161 åskådare i Scandinavium.

Sveriges OS inleds torsdag den 25 juli, då man mäter Norge. Därefter väntar möten med Tyskland, Danmark, Sydkorea och Slovenien.

– Vi måste hålla en hög nivå i OS. Men gör vi det har vi en god chans i kvartsfinal, fortsatte Roberts.

SVERIGE–NEDERLÄNDERNA 29–30 (17–15)

Sverige: Linn Blohm 7, Elin Hansson 4, Jamina Roberts 4, Emma Lindqvist 4, Nina Koppang 2, Nathalie Hagman 2, Jenny Carlson 2, Tyra Axnér, Sofia Hvenfelt, Kristin Thorleifsdóttir, Mathilda Lundström.
Nederländerna: Estavana Polman 10, Dione Housheer 5, Angela Malestein 5, Lois Abbingh 5, Zoe Sprengers 2, Kelly Dulder, Tamara Haggerty, Bo van Wetering,
Målutveckling: 5 min: 4–3, 10 min: 9–5, 15 min: 10–10, 20 min: 13–13, 25 min: 14–14, 30 min: 17–15, 35 min: 19–17, 40 min: 20–20, 45 min: 22–22, 50 min: 24–25, 55 min: 25–29, 60 min: 29–30.