Nyheter

Beach / 13 juni 2022

U18-landslaget på medaljjakt i Grekland

Under tisdagen inleds U18-VM i beachhandboll i Grekland. Sverige, som är kvalificerat tack vare slutsegern i U17-EM förra året, kommer med gott självförtroende i bagaget. 

Det väntar en spännande mästerskapsvecka på Kreta för det svenska U18-landslaget i beachhandboll. De regerande Europamästarna, som vann U17-EM förra året utan att ha spelat en enda match tillsammans innan premiären mot Slovenien, ställs mot idel utomeuropeiska lag i gruppspelet.

Under tisdagen ställs de mot Qatar samt USA, innan gruppspelet avslutas på onsdagen med match mot Iran. Samtliga matcher spelas i Heraklion.

Förbundskapten Tony Carlsson beskriver gruppmotståndet på följande vis:

– Vi har hamnat i en tuff grupp där Iran och Qatar är favoriter, men när vi får allt att stämma blir vi farliga för alla lag som möter oss. Målsättningen är att ta oss vidare med så bra förutsättningar som möjligt.

U18-VM består av 16 lag indelade i fyra grupper. De tre bästa lagen i vardera grupp tar sig vidare till huvudrundan som består av två sexlagsgrupper. De fyra bästa lagen i respektive grupp i huvudrundan gör sedan upp i utslagsfasen.

Sveriges grupp korsas med grupp B i huvudrundan. Grupp B innehåller Brasilien, Kroatien, Frankrike och Togo.

Inför mästerskapet har landslaget lagt fokus på möjligheten att kunna förändra matchbilder. Uppladdningen har skett dels med en träningsturnering i Kroatien, men också genom en matchhelg med U16-landslaget i Göteborg.

– Vi har skapat ett system med prioriteringar och sannolikhet. Det är trots allt ett övertalsspel vi ska bemästra i 2 x 10 minuter. Laget har fått bra förutsättningar, fortsätter förbundskapten Carlsson.

TRUPPEN TILL U18-VM I BEACHHANDBOLL

Målvakter:
Simon Holmqvist, Halmstad Handboll
Oscar Lindell, Torslanda HK

Vänster:
Albin Henriksson, Torslanda HK

Höger:
Gustav Hanssen, Torslanda HK
Victor Paldanius, Lugi HF

Mittsex:
Linus Andersson, Torslanda HK
Oscar Johansson, H43 Lund

Specialister:
Johan Samuelsson, Lugi HF

Försvarare:
Adrian Blomdahl, Torslanda HK
William Nederman, Kävlinge HK

SPELSCHEMA

14 juni, 10.10: Sverige–Qatar
14 juni, 15.40: USA–Sverige
15 juni, 14.00: Sverige–Iran
*Svenska tider

Mer information om U18-VM (länk)

Text: Olof Thyrelius Ericson