Nyheter

Dam / 14 november 2019

Carin Strömberg svensk lagkapten i VM

Nu är det klart vem som blir lagkapten för Sverige i VM i Japan som inleds om drygt två veckor. Förbundskaptenen Henrik Signells val är mittnian Carin Strömberg i skadade försvarsklippan Sabina Jacobsens frånvaro.

• • •

VM i Japan närmar sig och på tisdag samlas de 18 spelarna som ska representera Sverige i VM för att morgonen efter påbörja resan till Japan. Förra veckan stod det klart att Sabina Jacobsen, som varit svensk lagkapten sedan 2012, missar mästerskapet på grund av en knäskada och samma dag som lagkamraterna sätter sig på flyget till Japan lägger sig Rysslandsproffset på operationsbordet med förhoppning om att vara tillbaka i spel i januari.

Debutanten Kristin Thorleifsdóttir kallades in i truppen i stället för Jacobsen och nu har Henrik Signell beslutat sig för vem som kommer att vara lagkapten under VM.

Det blir mittnian Carin Strömberg, som i Japan gör sitt sjätte internationella mästerskap. Strömberg var lagkapten under sina tre sista år i moderklubben Skuru IK och är inne på andra året i samma roll i sin danska klubb Viborg HK. Hon har också vikarierat som lagkapten i de landskamper som Jacobsen missat det senaste året, bland annat i EM-kvalet mot Portugal i september.

– Det är både ärofyllt och kul, även om det är tråkigt att Sabina inte kan vara med. Hon har varit en trygg punkt för oss i många år, säger Strömberg.

– Jag har varit med i många år nu och vet hur det fungerar runt omkring, men det är klart att det blir en större uppgift och fler ansvarsområden i ett mästerskap än i en enskild landskamp. Men det är en roll jag trivs och känner mig bekväm i, säger hon.

Med fem dagar kvar tills truppen samlas, hur är känslan? 

– Jag ser verkligen fram emot det jättemycket. Jag har spelat mot många svenskor de senaste veckorna och det känns och märks att alla är laddade och tycker att det ska bli kul att åka till VM. Sen är det en extra känsla när VM går på en annorlunda plats och så mycket står på spel.

– Det är förstås alltid svårt att säga inför hur det ska gå, men jag tycker att att vi har ett lag där vi haft samma bas i flera år och där många är hungriga och hela tiden utvecklas. Jag tycker att vi har goda chanser att prestera bra i VM, säger Strömberg som i går spelade sista matchen innan VM-resan och gjorde två mål på en annars storspelande Filippa Idéhn när Viborg och Silkeborg-Voel delade på poängen i den danska ligan.

– Filippa gjorde en jättebra match och det var mycket tack vare henne som de höll på att vinna. Vi hade lite tur som kom ikapp och lyckades ta en poäng.

Förbundskaptenen Henrik Signell känner att valet ge bindeln till Carin Strömberg är helt rätt.

– Carin är en ledare som står upp på ett sätt som få andra kan göra och som har en förmåga att få ihop gruppen i vilken miljö hon än är i. Det viktigaste i den här rollen är inte på planen, där har vi många ledargestalter inklusive Carin, utan det viktigaste jobbet i den här rollen är den utanför planen. Hon har gjort ett jättejobb där i många år och kommer att vara jätteviktig för oss under de fyra veckorna vi förhoppningsvis är i Japan, säger Signell.

Sverige möter Norge i en landskamp i Fukuoka den 26 november och spelar sedan VM-premiär mot Kongo-Kinshasa i Kumamoto den 30 november.

>> Svenska VM-truppen och spelschemat under VM

Text: Daniel Vandor
Foto: Carin Strömberg