Dam / 7 december 2021

Dramatiskt kryss i gruppfinalen

Det gick undan när Sverige och Nederländerna gjorde upp om två blytunga poäng i sista gruppspelsomgången. Efter 60 fartfyllda och underhållande minuter stod lagen lika på 31.

– Det klart man är besviken, sade Carin Strömberg till Viaplay efter det oavgjorda slutresultatet.

Det var en laddad atmosfär i Torrevieja under tisdagskvällen. Gruppfinalen mellan regerande världsmästarna Nederländerna och Sverige levde upp till alla de höga förväntningarna och bjöd på sann tornadohandboll.

Inledningsvis var det Sverige som hanterade det höga tempot bäst. 5–2 var ställningen innan Nederländerna tog sin första time-out.

Sverige spelade då med ett oerhört självförtroende. De grundliga förberedelserna gav fortsatt resultat när Sverige ledde med 12–7 efter 14 minuter. Nederländerna var utan chans när svenskorna satte fart i omställningarna.

Jamina Roberts var en av många, duktiga svenskor i kontringsspelet.

– Vi spelar bra anfallsspel men det är för dåligt att släppa in 17 mål, löd hennes summering av första halvlek till Viaplay.

– Det känns som att vi läcker överallt, fortsatte Roberts.

Tyvärr gjorde Nederländerna fem raka mål i slutet av första halvlek vilket gav paussiffrorna 18–17 till Sverige. Alldeles för många tekniska fel från Sverige var orsaken till Nederländernas kvicka upphämtning.

– Jag tycker vi gör bra prestation men vi slarvar i slutet av första halvlek. Vi lät de kontra och göra enkla mål, sade Elin Hansson efter matchen.

– Vi startade första halvlek otroligt bra. Sen hade vi en väldigt dålig period som gjorde att vi tappade den stora ledningen. Det känns så jäkla segt för vi borde ha vunnit, menade Carin Strömberg.

I andra halvlek sänktes tempot en aning. En av följderna blev därför färre tekniska fel från båda lagen.

Däremot höjdes pulsen i takt med att minuterna tickade upp mot 60. Varken Nederländerna eller Sverige ville ge bort någonting gratis och anfallsförsöken blev allt mer långdragna och tålmodiga.

I Nederländerna var det framför allt högernian Diane Housheer och mittnian Larissa Nusser som ställde till det för Sveriges försvar. Tillsammans rev de upp stora hål med sitt finurliga växelspel.

– Vi stod för brett och klarade inte av växlarna, menade förbundskapten Tomas Axnér.

Sällan fick Sverige stopp på de nederländska anfallsrörelserna. Som tur var hängde man ändå med i målprotokollet, inte minst tack vare effektivt skytte från Elin Hansson, Nathalie Hagman och Jamina Roberts.

26–26 var ställningen efter prick 48 minuter. Kort därefter tog även Nederländerna ledningen för första gången i matchen. I numerärt överläge satte Debbie Bont dit 27–26, ett ledningsmål som länge hängde i luften.

– De gick ut i 5-1. Det stressade oss kanske. De gjorde mål när vi gjorde våra misstag, analyserade Carin Strömberg.

– Det klart man är besviken, fortsatte hon.

Trots att Nederländerna gick upp i ledning och började känna segervittring lyckades Sverige lösa en poäng. Till slut var man också närmast seger när man fick chansen att avgöra i sitt sista anfall.

Men de sista försöken till ett avgörande rann ut i sanden. I stället fick lagen nöja sig med varsin poäng i gruppfinalen. 31–31 slutade gruppfinalen i Torrevieja.

Tack vare bättre målskillnad vann Nederländerna grupp D. Däremot tar både Nederländerna och Sverige med sig tre poäng in i huvudrundan där matcher mot Norge, Rumänien och Kazakstan väntar.

För Sveriges del inleds huvudrundan på torsdag. Då ställs Axnérs gäng mot Kazakstan.

NEDERLÄNDERNA–SVERIGE 31–31 (17–18)
Nederländerna: Debbie Bont 6, Lois Abbingh 5, Dione Housheer 5, Danick Snelder 4, Laura van der Heijden 3, Kelly Dulfer 2, Merel Freriks 2, Larissa Nusser 2, Zoe Sprengers, Inger Smits.
Sverige: Jamina Roberts 8, Elin Hansson 5, Nathalie Hagman 5, Emma Lindqvist 4, Linn Blohm 4, Nina Dano 2, Carin Strömberg 2, Melissa Petrén.
Målutveckling: 5 min: 2–5, 10 min: 4–8, 15 min: 7–12, 20 min: 9–14, 25 min: 12–16, 30 min: 17–18, 35 min: 19–19, 40 min: 21–22, 45 min: 24–24, 50 min: 27–27, 55 min: 30–30, 60 min: 31–31.
Utvisningar, Nederländerna:
3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Amar Konjicanin & Dino Konjicanin, Bosnien och Herzegovina.
Publik: 1 825 (Palacio de Deportes de Torrevieja).

VM 2021

Datum: 1–19 december 2021
Värdland: Spanien
Spelorter: Castellon, Granollers, Lliria, Torrevieja
Format: Åtta grupper á fyra lag, de tre bästa i varje grupp går till huvudrundan får det är fyra grupper á sex lag. Grupperna A och B slås ihop och spelar huvudrundan i Granollers, C och D i Castellon, E och F i Granollers och G och H i Torrevieja. De två bästa i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal. Samtliga kvartsfinaler, semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Granollers.
Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran
Grupp D: Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay
Grupp H: Spanien, Österrike, Argentina, Kina