Dam / 13 december 2023

Försvarsstarkt Sverige avancerar till VM-semifinal

För andra gången någonsin ska Sveriges handbollsdamer spela VM-semifinal. Det står klart efter seger 27–20 (16–6) i kvartsfinalen mot Tyskland. Nu väntar de regerande olympiska mästarna Frankrike i semifinal på fredag.
– Det här är kanske en av de bästa matcherna vi har gjort, kommenterade Linn Blohm efter slutsignal.

Sverige gjorde väldigt mycket rätt i onsdagens kvartsfinal mot Tyskland. Inte minst i första halvlek, där man fick extremt bra träff i försvarsspelet. Det dröjde till den 15:e minuten innan de vitklädda tyskorna gjorde sitt första mål för matchen Emily Bölk reducerade då till 1–7.

– Varenda meter de tog hade vi förutsett och pratat om. Alla var påkopplade bakåt och gjorde precis det vi skulle göra och Tyskland gjorde precis det vi gissade att de skulle göra. Det var magiskt att se vårt försvar- och målvaktsspel i första halvlek, kommenterade förbundskapten Tomas Axnér efter matchen.

Till skillnad från tyskorna var Sverige effektiva i avsluten. Jamina Roberts visade framfötterna, precis som Jenny Carlson och Linn Blohm. Även kantspelarna Olivia Mellegård, Elin Hansson och Nathalie Hagman var på hugget. Tillsammans gjorde de tre kantspelarna tolv mål i matchen.

I halvtid ledde Sverige med hela 16–6. Johanna Bundsen var Sveriges i särklass bästa aktör och gick ut i pausvila med 60% i räddningsstatistik.

– Vi får en otroligt härlig start på matchen. Vi står bra bakåt vilket gör det lätt för mig, kommenterade Bundsen i paus.

Noterbart i övrigt från första halvlek var att Sverige ledde med 7–0 efter 14 spelade minuter samt att Tyskland tog sin andra time-out efter redan 20 spelade minuter.

– Vi är supernöjda men förstår att det är en halvlek till att spela, sade Sveriges assisterande förbundskapten Johanna Wiberg inför den andra halvleken.

I andra halvlek gjorde Tyskland vad de kunde för att närma sig Sverige i målprotokollet. Och sett över 30 minuter var de också starkast i matchens andra akt. Totalt vann Tyskland andra halvlek med 14–11.

Sammantaget var de däremot aldrig nära att komma ikapp Sverige. I den 54:e minuten reducerade Tyskland till 18–22, vilket var den minsta marginalen Sverige hade ner till Tyskland under andra halvlek. Anledningen till att Tyskland ej kom ikapp Sverige stavas det blågula försvarsarbetet tillsammans med Johanna Bundsens målvaktsspel.

– Vår första halvlek var fantastiskt bra. Där satte vi nivån för matchen. Sen gällde det att bibehålla det i andra halvlek, vilket vi gjorde, summerade Olivia Mellegård efter avancemanget.

Slutsiffrorna skrevs till 27–20 (16–6). Efter slutsignal fick Johanna Bundsen välförtjänt priset som Matchens lirare.

– Vi hade ett otroligt försvar idag med Johanna där bak, sade Jenny Carlson efter slutsignal som också berömde Sveriges omställningar:

– Vi gjorde det riktigt bra i kontringsfasen.

Sjumålssegern betyder att Sveriges damer går vidare till VM-semifinal för andra gången någonsin. På fredag kväll möter de Frankrike i Jyske Bank Boxen i Herning. Exakt tid för avkast är ej klart.

– Det är en underbar känsla att vara i semifinal, konstaterade Axnér.

SVERIGE–TYSKLAND 27–20 (16–6)

Sverige: Linn Blohm 5, Olivia Mellegård 5, Nathalie Hagman 5, Jamina Roberts 5, Jenny Carlson 4, Elin Hansson 2, Tyra Axnér.
Tyskland: Alina Grijseels 4, Viola Leuchter 4, Amelie Berger 4, Meike Schmelzer 2, Johanna Stockschläder 2, Lisa Antl, Emily Bölk, Annika Lott, Antje Döll.
Målutveckling: 5 min: 02–0, 10 min: 4–0, 15 min: 7–1, 20 min: 11–3, 25 min: 13–5, 30 min: 16–6, 35 min: 17–8, 40 min: 18–10, 45 min: 19–13, 50 min: 22–15, 55 min: 24–18, 60 min: 27–20.