Nyheter

Dam / 4 september 2018

Lindqvist debuterar – Blohm tillbaka

Enda samlingen innan EM-truppen ska tas ut – då får H65 Höörs spelfördelare Emma Lindqvist chansen att landslagsdebutera. Dessutom är nyckelspelaren Linn Blohm tillbaka i landslaget som möter Island borta 27 och 29 september.

• • •

Förbundskaptenen Henrik Signell har presenterat säsongens första landslagstrupp och åker till Island 25–30 september med siktet inställt på EM i Frankrike (29 november–16 december).

– Vi har inte så många möjligheter att träffas på en säsong så varje läger är väldigt viktigt och vi vill ta vara på dem på bästa sätt. Vi kommer att lägga fokus på oss själva och våra förberedelser inför EM, säger Signell.

Två landskamper kommer att spelas i Hafnarfjördur, mot Island den 27 och 29 september.

Två nya spelare kommer in i truppen jämfört med de senaste landskamperna: Debutanten Emma Lindqvist från H65 Höör och rutinerade Linn Blohm som är tillbaka på handbollsplanen igen efter att ha blivit mamma.

– Emma är en spelare som trots sin ålder har växt fram till en ledare i H65 Höör och som vi har haft ögonen på ett tag. Hon är väldigt allround och ska bli intressant att se i den här miljön. En tvåvägsspelare som kan användas som trea. i försvaret, säger Signell om 20-åringen som lämnade moderklubben OV Helsingborg sommaren 2016 och som sedan spelat två SM-finaler med H65 Höör.

Lindqvist själv hade inte räknat med att hon skulle få ett samtal från Signell.

– Jag blev väldigt chockad när han kom men den här nyheten, det var verkligen ingenting som fanns i mina tankar. Jag har bara fokuserat på säsongsstarten. Jag är oerhört glad att min utveckling är på väg åt rätt håll och det ska bli väldigt roligt och lärorikt att vara med och spela med de bästa i Sverige, säger 20-åringen.

Linn Blohm är desto mer rutinerad och har flertalet mästerskap bakom sig. Hon spelade sin senaste landskamp i slutets av september förra året och blev mamma i slutet av mars.

Under sommaren har hon bytt HC Midtjylland mot danska mästaren Köpenhamn och har en stor roll i klubblaget, väl framåt som bakåt.

– Linn är en bra tvåvägsspelare med mycket energi, vilket hon visat i många år. Hon har kommit tillbaka förvånansvärt snabbt efter graviditeten och har sedan tidigare ett naturligt samarbete med niometersspelarna.

Linn Blohm:

– Jag har varit borta länge, så jag är jätteglad över den här chansen. Sen är det upp till mig att ta den och prestera för att vara med och slåss om en plats i EM.

Med på lägret på Island är också fem spelare från ett talangprojektet: Hannah Scheuer Larsson (Skuru IK), Malin Sandberg (Önnereds HK), Nina Dano (IK Sävehof), Isabelle Andersson (Skuru IK), Cornelia Dahlström (Skuru IK).

– Det ska bli positivt att ha dem med och det kommer att ge dem mycket inspiration. De kommer att vara med på vissa träningar och sen också köra på egen hand tillsammans med våra ledare, säger Signell.
Lagkaptenen Sabina Jacobsen har problem med en menisk men räknas vara tillbaka i spel i början av oktober.

Den svenska EM-truppen presenteras preliminärt den 30 oktober och laget möter Montenegro i två matcher, 23 och 25 november, innan avresan till Nantes i Frankrike där gruppspelet avgörs för svensk del.

SVENSKA TRUPPEN TILL LANDSKAMPERNA MOT ISLAND
Målvakter:
Filippa Idéhn, Brest Bretagne, 94 A-landskamper/2 mål
Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 72/0
Vänstersex:
Loui Sand, Fleury Loriet HB, 94/204
Olivia Mellegård, IK Sävehof, 32/64
Mittsex:
Anna Lagerquist, Nykøbing Falster HK, 30/38
Linn Blohm, Köpenham Håndbold
Högersex:
Daniella Gustin, SGBBM Bietigheim, 23/44
Mathilda Lundström, Skuru IK, 7/7
Vänsternio:
Jamina Roberts, Randers HK, 138/281
Jenny Alm, Köpenhamn Håndbold, 112/260
Johanna Westberg, Nyköping-Falster HK, 62/110
Mittnio:
Bella Gulldén, Brest Bretagne, 191/753
Carin Strömberg, Viborg HK, 56/43
Emma Lindqvist, H65 Höör, debutant
Högernio:
Nathalie Hagman, CSM Bukarest, 125/369
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 35/59

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån
Bilden: Emma Lindqvist från H65 Höör kommer att debutera i A-landslaget i slutet av månaden.