Nyheter

Dam / 1 juni 2019

Sverige körde över Slovakien i första VM-kvalmatchen

De svenska damerna visade att de vill åka till Japan i november. Slovakien besegrades i den första av två VM-kvalmatcher med 33–18 (18–10) och utgångsläget är riktigt bra inför returen på bortaplan på torsdag.

• • •

Anna Lagerquist fick inför matchen pris som årets spelare på damsidan den gångna säsongen och hon var också den som inledde det svenska målskyttet drygt fem minuter in i matchen.
Målet var en kvittering och Sverige var sedan aldrig nära att ligga under igen i matchen. I stället drog Sverige ifrån efter att Nathalie Hagman gjort tre mål – 3–1, 4–2 och 5–2 – på två minuter och ledningen fortsatte att öka i den första halvleken samtidigt som Filippa Idéhn svarade för en väldigt fin insats i målet.
Emma Fernis, som nyss sköt SM-guldet till Sävehof, hittade krysset i slutsekunden och gjorde halvtidsställningen till 18–10, samma siffror som Sverige förlorade båda halvlekarna med i Norge i tisdags.
Sverige inledde den andra halvleken på ett bra sätt och fortsatte att utöka ledningen. Efter drygt tio minuters spel var ledningen uppe i tolv mål och klasskillnaden mellan lagen var talande. Sverige hade elva olika målskyttar i matchen, Slovakien fem stycken, varav Reka Bizik och Monika Rajnohova gjorde 13 av de 17 målen.
Slutresultatet skrevs till 33–18 i en slutsåld – 2 650 åskådare – Brinova Arena Karlskrona som dagen till ära invigdes.
Returen spelas i slovakiska Sala på torsdag. Flest mål totalt i de två matcherna ger en VM-biljett.
SVERIGE–SLOVAKIEN 33–18 (18–10)
Sverige: Nathalie Hagman 7, Carin Strömberg 5, Mikaela Mässing 5, Mathilda Lundström 4, Olivia Mellegård 3, Emma Fernis 2, Jamina Roberts 2, Melissa Petrén 2, Anna Lagerquist, Linn Blohm, Emma Lindqvist.
Slovakien: Reka Bizik 7, Monika Rajnohova 6, Tetyana Filkova Trehubova 3, Patricia Wollingerova, Marianna Rebicova.
Målutveckling: 5 min: 0–1, 10 min: 3–2, 15 min: 8–4, 20 min: 11–5, 25 min: 15–8, 30 min: 18–10, 35 min: 21–11, 40 min: 23–12, 45 min: 25–13, 50 min: 28–14, 55 min: 30–16, 60 min: 33–18.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Slovakien: 2 x 2 min.
Domare: Aleksandar Pandzic & Ivan Mosorinski, Serbien
Publik: 2 650 (Brinova Arena Karlskrona)
Text: Daniel Vandor