Dam / 16 augusti 2016

Sverige slutade sjua i OS

Sverige blev överkörda av den regerande olympiamästaren, världsmästaren och europamästaren Norge i kvartsfinalerna i OS i Rio de Janeiro på tisdagen. De norska segersiffrorna blev denna gång 33–20 efter 19–7 i paus. Sverige slutar därmed på sjunde plats i OS.

• • •

Alla handbollsvänner som hoppades på en spännande kvartsfinal i OS-handbollen mellan Sverige och Norge blev säkerligen besvikna, för det blev precis tvärtom. En lektion i internationell handboll där Sverige inte ens var i närheten av vårt västra grannland under någon del av matchen.
Efter åtta minuter stod det 4–0, efter femton minuter 10–2 efter storspel av Kari Aalvik Grimsbø i det norska målet. På 13 minuter svarade hon för nio räddningar och fortsatte på samma höga nivå hela matchen. Hon noterades för osannolika 56 i räddningsprocent efter totalt 18 räddningar på 32 skott. Inte lätt att vara svensk anfallare denna kväll.
Grimsbøs procent kan jämföras med Johanna Bundsens 21 procent i första halvlek och Filippa Idéhns 39 procent i andra halvlek. Och de spelade inte dåligt. Men de snabba norska uppspelen med kontringar och de tunga skotten utifrån klarade inte det svenska försvaret av och då är det inte lätt att vara målvakt. Filippa blixtrade dock till och radade upp fina räddningar under några perioder.
Sverige kämpade så gott det gick mot övermakten, men hade otroligt svårt med det höga norska tempot. Spelstrategen Bella Gulldén, världsspelare som hon är, var en av få som verkligen tog i och försökte ta sig förbi det norska samspelta och samlade försvaret. Nio mål blev det på elva försök.
Högernian Angelica Wallén försökte hela tiden att försöka bryta igenom det norska försvaret, och lyckades ”fixa” några straffkast. Högersexan Michaela Ek hade tvingats utgå efter att ha sprungit ihop med Linnea Torstenson och Lugis högernia Hanna Blomstrand, som var reserv på plats i Rio, kallades in och tog för sig. Och lyckades dundra in ett mål på tre försök.
Högersexan Nathalie Hagman fortsatte att skjuta, mittsexan Linn Blohm likaså och Jamina Roberts. Men Grimsbø i norska målet stod ju i vägen för de flesta försöken. Det blev i alla fall tre, två respektive tre mål för trion i protokollet.
– De är svåra från början och när de får en sån här start blir det inte lättare, sade Jenny Alm intervjuad av Viasat efter matchen.
Och lagkaptenen Sabina Jacobsen spädde på, med ett stort bandage på kinden under ögat:
– Jag fick en armbåge i ansiktet så jag bröt näsan, och huden sprack under ögat. Förlusten gör mera ont än skadan. Vi hänger inte med Norge i början, vi kommer i lägen men bränner lite för mycket. Vi står inte tajt nog i försvaret och de kommer också till lite för lätta målchanser. Vi förlorar mot ett bra lag, men det är vi också!
– Vi gör ingen bra match, det känner vi själva och det ser ju alla, sammanfattade förbundskaptenen Henrik Signell för Radiosporten efter matchen.
– Vi sätter ju oss i en väldigt dålig start. Vi spelar ganska bra första fem-tio minuterna, vi missar väldigt mycket lägen och vi blir otrygga. Det är ett bra lag vi möter, men i dag gör vi dem ännu bättre än vad de är. Det är synd att vi inte gav det hela chansen, för det tycker jag inte att vi gör. Nej, det var ingenting som fungerade i dag. Och jag är inte felfri heller i den här matchen. Vi håller oss inte till vår matchplan, och det vi gör, gör vi inte tillräckligt bra. Vi skjuter (på Grimsbø) alldeles för tidigt och för ärligt. Det gör man när man är stressad och inte känner sig i balans.
Tidigare på tisdagen vann Nederländerna över hemmanationen Brasilien inför 8 878 åskådare i Future Arena med 32–23 efter 12–11 i pausen. Nederländerna hade ledningen i stort sett hela matchen och får i semifinalen på torsdag möta Frankrike som i sin kvartsfinal besegrade Spanien med 27–26 efter förlängning, 23–23 vid full tid och efter underläge 5–12 i ordinarie pausen. Senare i natt vann Ryssland över Angola i sista kvartsfinalen med 31–27 efter 18–14 i paus.
I semifinalerna som avgörs på torsdag möts Nederländerna–Frankrike och Norge–Ryssland.
I natt rankades också placeringarna för de nationer som förlorade kvartsfinalerna. Brasilien blir femma, Spanien sexa, Sverige sjua och Angola åtta.
MATCHFAKTA
Sverige–Norge 20–33 (7–19)
Mål, Sverige: Bella Gulldén 9 (5 straffar), Jamina Roberts 3, Nathalie Hagman 3, Linn Blohm 2, Frida Tegstedt, Loui Sand, Hanna Blomstrand. Norge: Stine Bredal Oftedal 6, Camilla Herrem 5, Heidi Løke 5, Veronica Kristiansen 4, Nora Mørk 4, Emilie Hegh Arntzen 3, Amanda Kurtovic 3, Mari Molid, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Sanna Solberg.
Utvisningar, Sverige: 1×2 min. Norge: 1×2 min.
Domare: Charlotte Bonaventura och Julie Bonaventura, Frankrike.