Nyheter

Dam / 30 november 2023

Tomas Axnér: ”Ska göra det till en fördel”

Imorgon fredag klockan 20.30 spelas VM-premiären mellan Sverige och Kina i Scandinavium. Förbundskaptenen Tomas Axnér är förväntansfull inför sitt femte mästerskap med Sverige – och det första på hemmaplan.

– Känslan är god. Vi vet vad vi inte kan tumma på, säger Axnér.

Sveriges uppladdning inför världsmästerskapet ägde rum i Skåne, närmare bestämt Ystad. De blågula handbollsdamerna har genomfört dubbla matcher mot Tyskland med en vinst och en förlust som facit.

– Uppladdningen i Ystad har varit superbra. Det har väl varit vädret då, kommenterade Tomas Axnér med ett brett leende på tisdagens pressträff.

Gällande landskamperna mot Tyskland hade Axnér följande att säga:

– Utefter förberedelserna förväntade jag mig mycket från vår startuppställning. Jag fick bra besked av dem. I båda matcherna gjorde vi hockeybyten, och det klart att det var enklare för de som har mer än 100 A-landskamper på sin meritlista att prestera. Vi satte vår andrauppställning på ganska stora prov. I ett mästerskap hade vi säkert coachat annorlunda, genom att byta en eller två spelare åt gången, fortsatte Axnér.

Hur är känslan inför VM?

– Känslan är god. Vi vet vad vi inte kan tumma på. Vi behöver spela på topp och när vi spelar på topp i vårt försvarsspel och är påkopplade med en målvakt som fungerar, då kan vi faktiskt hota alla lag. Vi har inte råd med för långa svackor eller att tumma på vårt DNA. Då kommer vi inte gå till semifinal eller slå någon av de givna topplagen i form av Norge, Danmark och Frankrike.

Premiärmotståndet är Kina som Sverige senast mötte 2019 i VM i Japan. Då vann Sverige med 32–19. Utöver Kina möter man Senegal och Kroatien i gruppspelet i Göteborg.

– Kina är ett lag som bättre än vad jag trodde. Men de är fortfarande inte i nivå med de europeiska lagen i VM. Precis som Senegal är det ett lag som vi ska kunna bemästra. Kroatien är inne i en liten generationsväxling. I det förra mästerskapet hade de inte med sig sin bästa skytt som då var skadad. Även om hon är med nu ska vi kunna klara av dem.

Vidare menar Axnér att den blågula VM-truppens status är god.

– Vi hoppas att alla spelare är spelklara till första matchen. Om inte ska de åtminstone kunna vara med under det första gruppspelet.

Plats 2-7 i VM innebär en biljett till kvalspelet till OS i Paris 2024.

Vilken blir er största utmaning i VM?

– Att inte gå på pumpen någonstans i onödan. Det är många lag som har ambitionen om att säkra en bra positionering inför ett OS-kval. Det finns också med i våra beräkningar. Vi ska inte sänka vår gard när vi möter motstånd som vi är bättre än på pappret.

Precis som spelarna har Axnér med sig diverse tidsfördriv till hotellrummet.

– Jag har några böcker med mig. Jag har inte öppnat dem än dock. Sen såg jag också att den nya säsongen av ”The Crown” har kommit ut, så den ska jag också försöka se. Sen ska jag försöka sova nio timmar per dygn också. Det är prioriterat, berättar Axnér som tillsammans med sin ledarstab kommer att lägga otaliga timmar på att analysera, prata och tänka handboll.

– Igår (läs måndag) satt vi till halv tolv på kvällen och det var en ledig dag. Det är en tuff belastning. Jag tror vi måste tänka vad som är hållbart för oss ledare och när man behöver en liten time-out. Hur äter vi och sover vi? Kan någon vara ledig en förmiddag? Tänker man inte på det är man ganska mosig på slutet av ett mästerskap när man ska vara skarp.

Sverige hoppas dra nytta av en sällsynt hemmaplansfördel i VM. Detta är nämligen första gången någonsin som ett dam-VM i handboll spelas i Sverige.

– Dels kommer det ge väldigt mycket energi till spelarna att spela inför fullsatta läktare. Vi kommer sätta publikrekord för damhandboll i Sverige. Jag tror att när nationalsången spelas i Scandinavium kommer det bli ett minne för livet för spelarna. Det ska vi göra till en fördel och inte en belastning.

SVERIGES PLACERINGAR I DE SENASTE TIO MÄSTERSKAPEN

EM 2022: 5:a
VM 2021: 5:a
OS 2021: 4:a
EM 2020: 11:a
VM 2019: 7:a
EM 2018: 6:a
VM 2017: 4:a
EM 2016: 8:a
OS 2016: 7:a
VM 2015: 9:a

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån