Herr / 7 januari 2024

20-målsvinst i EM-genrepet

De regerande Europamästarna Sverige åker till EM med två segrar i bagaget. Efter fredagens storseger mot Japan i Jönköping upprepade Sverige bedriften i Ängelholm. 43–23 (24–12) skrevs slutsiffrorna i EM-genrepet i Ängelholm.
– Jag är jättenöjd med det vi har gjort på träning och på match den här veckan, summerade förbundskapten Glenn Solberg efter matchen.

Precis som i fredags dominerade Sverige matchbilden fullständigt. Blågult gick snabbt upp i ledning och efter blott fem minuter löd ställningen 5–2.

Tobias Thulin inledde matchen i det svenska målet. I den andra halvleken byttes Thulin ut mot A-landslagsdebutanten Simon Möller.

– Det var länge sedan jag var såhär nervös inför en match, kommenterade Möller efter slutsignal.

Totalt noterades 14 svenska spelare i målprotokollet. Sebastian Karlsson, Hampus Wanne, Daniel Pettersson och Karl Wallinius blev målbäst med sammanlagt 21 mål, nästan hälften av Sveriges mål.

De 5 125 åskådarna i Ängelholm fick även bevittna ett lysande svenskt försvar- och kontringsspel. Likt fredagens tillställning i Småland gjorde Sverige processen kort med Japan. I halvtid ledde Glenn Solbergs mannar med 24–12.

– Bakåt var det mycket bättre idag, menade högernian Albin Lagergren efter matchen.

– Vi ville springa i 60 minuter idag och det visade vi, sade Jim Gottfridsson.

Mellan minut 30 och minut 60 ökade Sveriges ledning sakta men säkert. Den svenska dominansen var stundtals total.

Till slut vann man med hela 20 bollar. 43–23 (24–12) skrevs slutresultatet i Catena Arena. Ett styrkebesked inför EM-premiären på torsdag mot Bosnien och Hercegovina i Mannheim.

– Vi har haft två bra landskamper och en bra träningsvecka här i Ängelholm. Vi har en god känsla inför EM, summerade femmålsskytten Daniel Pettersson.

– Det ska bli skitkul att komma igång på torsdag, menade Jim Gottfridsson.

SVERIGE–JAPAN 43–23 (24–12)

Sverige: Sebastian Karlsson 6, Hampus Wanne 5, Daniel Pettersson 5, Karl Wallinius 5, Jim Gottfridsson 4, Max Darj 3, Eric Johansson 3, Lukas Sandell 3, Lucas Pellas 2, Jonathan Edvardsson 2, Oscar Bergendahl 2, Andreas Nilsson, Felix Claar, Albin Lagergren.
Japan: Hiroki Motoki 5, Adam Yuki Baig 5, Shuichi Yoshida 4, Hiroki Matsuoka 2, Shin Izumoto 2, Jin Watanabe 2, Shoma Tashiro, Sota Takano, Asumi Kitazume.
Målutveckling: 5 min: 5–2, 10 min: 8–5, 15 min: 11–7, 20 min: 16–10, 25 min: 21–10, 30 min: 24–12, 35 min: 26–14, 40 min: 28–16, 45 min: 29–18, 50 min: 33–21, 55 min: 39–22, 60 min: 43–23.