Nyheter

Herr / 5 januari 2021

EM-kvalmatchen mot Montenegro skjuts upp

Herrlandslaget EM-kvalmatch på bortaplan mot Montenegro skjuts upp efter att en svensk spelare lämnat ett positivt covid-19-test. 

– Vi enades snabbt om att inte spela matchen i morgon, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig. 

När landslaget samlades i Eskilstuna i lördags kväll togs PCR-tester på samtliga spelare och ledare och alla sattes i karantän i väntan på provsvar. Dessa kom i söndags förmiddags varpå karantänen upphävdes då alla var negativa. Nya test togs under gårdagen och när provsvaren kom tillbaka i dag var ett av dem positivt.

Efter dialog med smittskyddsläkaren i Region Sörmland och Europeiska Handbollsförbundet har det beslutats att Sverige inte kommer att resa till Montenegro i morgon för att spela EM-kval.

– Vi har inför samlingen haft en handlingsplan, rådfrågat expertis och haft dialog med såväl regionens smittskyddsansvariga som Europeiska Handbollförbundet. Alla har hela tiden agerat professionellt. Vi har gjort och kommer att fortsätta att göra regelbundna tester och göra vad vi kan för att inte sprida smittan vidare varken inom truppen eller till motståndare eller andra utanför handbollen, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig.

Daniel Jerrhag, landslagsläkare:

– Det är en bekymmersam situation samtidigt som vi gör allt vi kan för att få kontroll på det och ge spelarna en säker miljö. Vi har isolerat spelarna två och två och så kommer det att vara åtminstone fram till söndag. Målsättningen och förhoppningen är att kunna presentera en covid-19-fri trupp nästa vecka.

Anton Lindskog, som är den som fick det positiva provsvaret i kväll, har isolerats och kommer att lämna truppen i morgon bitti.

– Jag hade verkligen sett fram emot mitt första mästerskap och det känns fruktansvärt tungt att få det här beskedet, särskilt eftersom jag inte känt några symptom alls. Nu hoppas jag bara att övriga fortsätter att vara friska.

Förbundskaptenen Glenn Solberg:

– Spelarnas hälsa och säkerhet måste alltid gå först och det innebär att vi inte kan åka till Montenegro i morgon. Vi kommer heller inte att ha några kollektiva träningar eller samlingar under resten av veckan utan för förbereda oss på andra sätt.

Besked gällande matchen mot Montenegro i Eskilstuna på lördag väntas komma från Europeiska Handbollförbundet i morgon.

– Men klart är i alla fall att om det blir match blir det inte med några av de spelare eller ledare som är på plats nu. Dialogerna med de europeiska och internationella handbollförbunden kommer att fortsätta under morgondagen, säger Fogelström.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyråm