Nyheter

Herr / 16 mars 2022

Gottfridsson: ”Vi är inte mätta”

Han blev nyligen utsedd till EM:s mest värdefulle spelare och är en av fem som slåss om titeln som världens bästa spelare 2021. I morgon drar Jim Gottfridsson på sig den blågula tröjan igen för första gången sedan guldet i Budapest. 

– Jag älskar att spela i landslaget och det är underbart att vara tillsammans igen, säger den svenska spelmotorn. 

I måndags samlades herrlandslaget för första gången sedan triumfen i Budapest när Sverige blev europamästare för första gången på 20 år. Och det var ett kärt återseende.

– Man märkte i måndags hur kul alla tyckte det var att ses igen. Direkt började vi prata minnen, men det var också en härlig målmedvetenhet. Alla ville komma igång och sätta nya mål tillsammans, säger Jim Gottfridsson som förutom guldet fick med sig utmärkelsen som EM:s mest värdefulle spelare hem från Budapest.

– Jag har fortfarande svårt att sätta ord på det som hände. Jag har ju vuxit upp med Bengan Boys som mina idoler och sett dem vinna, min största dröm som handbollspelare har varit att vinna ett guld med Sverige. Sen har nog både jag och de andra märkt att guldet också blivit en morot, att vi inte är mätta eller vill sätta upp fötterna på bordet utan vill vinna igen. Vi har visat att vi har potentialen, men vi är också ödmjuka och vet hur svårt det är att vinna mästerskap.

Vad krävs för att var med och slåss om fler mästerskapsmedaljer? 

– Jag tycker att vi har bevisat sedan 2018, när vi tog EM-silver, att vi kan vara med i den absoluta toppen. Efter det har vi tagit ytterligare två medaljer, vi har slutat femma på både OS och VM och vi har en sjundeplats som sämst på de senaste sju mästerskapen. Vi har ett fantastiskt starkt lag med många spelare som ständigt utvecklas i sina klubblag. För att fortsätta att vinna behöver vi behålla ödmjukheten, så fort man börjar sväva iväg eller tänka individuellt är mycket förlorat.

I tolv dagar till pågår röstningen om vem som ska utses till världens bästa handbollsspelare det gångna året. Bara två svenskar har fått den utmärkelsen tidigare – Magnus Wislander på herrsidan 1990 och Mia Hermansson-Högdahl på damsidan 1994. Jim Gottfridsson gör upp med Niklas Landin, Alex Dujshebaev, Mathias Gidsel och Ludovic Fabregas om utmärkelsen som avser kalenderåret 2021, men även om guldet och MVP-priset från EM inte räknas dit saknades det inte utmärkelser för Gottfridsson i fjol.

>>Klicka här för att komma till omröstningen

När Sverige i Egypten i januari i fjol nådde sin första VM-final och -medalj på 20 år utsågs Gottfridsson till turneringens bästa mittnia och när klubblagssäsongen med SG Flensburg-Handewitt avslutades fick han det ärofyllda priset som Bundesligas mest värdefulle spelare säsongen 2020/21.

– Det var ett väldigt bra handbolls för mig och jag är nöjd med det jag presterade, såväl i klubblaget som i landslaget under VM, OS-kvalet och OS. Det är klart att det är jättestort för mig att för andra gången vara en av fem kandidater som kan bli utsedd till världens bäste, det är ytterligare ett kvitto på att jag gjort någonting bra.

Hur har det varit att komma tillbaka till klubblaget efter EM-guldet? 

– Vi har inte direkt gått som tåget, utan varit inne i en tuff period. Jag tycker att vi spelar bra handboll, men ofta bara i 30–40 minuter per match och det räcker inte i Bundesliga. Det har varit jämna matcher där vi inte fått med oss poängen, och det grämer mig. Bundesliga är den tuffaste ligan i världen och även lagen längre ner i tabellen har många landslagsspelare.

Två matcher mot Polen, som tyvärr inte tv-sänds i Sverige, spelas i veckan, båda i Orlen Arena i Plock.

– Polen är ett bra lag och vi ska försöka få till två bra landskamper. Fortsätta göra det som är bra, men också träna på det som vi gjort mindre bra. Planen är att alla ska få lov att visa upp sig och ta vara på den speltid vi får, säger Gottfridsson som i Andreas Palickas och Max Darjs frånvaro delar på lagkaptensssysslan med Jonathan Carlsbogård.

Matcherna mot Polen spelas på torsdag 20.00 och söndag 15.00 och liverapportering kommer att ske på Twitter.com/hlandslaget.

ÅRETS SPELARE I VÄRLDEN (HERRAR)

1988: Veselin Vujovic, Jugoslavien
1989: Kang Jae-Won, Sydkorea
1990: Magnus Wislander, Sverige
1991: Utmärkelsen delades inte ut
1992: Utmärkelsen delades inte ut
1993: Utmärkelsen delades inte ut
1994: Talant Dujshebaev, Ryssland
1995: Jackson Richardson, Frankrike
1996: Talant Dujshebaev, Spanien
1997: Stephane Stoecklin, Frankrike
1998: Daniel Stephan, Tyskland
1999: Rafael Guijosa, Spanien
2000: Dragan Skrbic, Jugoslavien
2001: Yoon Kyung-Shin, Sydkorea
2002: Bertrand Gille, Frankrike
2003: Ivano Balic, Kroatien
2004: Henning Fritz, Tyskland
2005: Arpad Sterbik, Serbien och Montenegro
2006: Ivano Balic, Kroatien
2007: Nikola Karabatic; Frankrike
2008: Thierry Omeyer, Frankrike
2009: Slawomir Szmal, Polen
2010: Filip Jicha, Tjeckien
2011: Mikkel Hansen, Danmark
2012: Daniel Narcisse, Frankrike
2013: Domagoj Duvnjak, Kroatien
2014: Nikola Karabatic, Frankrike
2015: Mikkel Hansen, Danmark
2016: Nikola Karabatic, Frankrike
2017: Utmärkelsen delades inte ut
2018: Mikkel Hansen, Danmark
2019: Niklas Landin, Danmark
2020: Utmärkelsen delades inte ut

SENASTE MVP:S I BUNDESLIGA

2016/17: Andy Schmid, Rhein-Neckar Löwen
2017/18: Andy Schmid, Rhein-Neckar Löwen
2018/19: Rasmus Lauge, SG Flensburg-Handewitt
2019/20: Domagoj Duvnjak, THW Kiel
2020/21: Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt

DE KAN UTSES TILL VÄRLDENS BÄSTA SPELARE 2021

Niklas Landin, THW Kiel/Danmark
Alex Dujshebaev, Vive Kielce/Spanien
Mathias Gidsel, GOG/Danmark
Ludovic Fabregas, FC Barcelona/Frankrike
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt/Sverige
>>Klicka här för att komma till omröstningen

Text: Daniel Vandor / Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån