Nyheter

Dam | Herr / 15 april 2019

Helgsvepet: Så gick det för landslagsspelarna

Herrarna mötte Norge två gånger om medan en handfull av damlandslagets spelare haft matcher i Europaspel och danskt kval. Här kan du se hur det gått för landslagsspelarna i helgen.

• • •

De sista svenska spelarna är utslagna ur damerna Champions League. CSM Bukarest, med Nathalie Hagman och Sabina Jacobsen hade ett femmålsunderläge mot Metz att försöka ta ifatt under lördagens kvartsfinalretur i Frankrike. Det gick inte, utan Metz vann med 23–22 (54–48) totalt och är första franska lag i Final Four. Det blev inga svenskmål i matchen, däremot två utvisningar på Jacobsen.
Viborg är utslaget ur EHF-cupen, trots seger med 27–25 hemma mot ungerska Siofok i går. Dock blev det förlust med fyra bollar i första mötet, så ungerskorna gick till final efter 53–51 sammanlagt. Carin Strömberg gjorde fyra mål (två i vardera halvlek) och åkte på två utvisningar för Viborg.
Även Jessica Rydes Herning-Ikast missade finalen i EHF-cupen, men här var det större siffror som skilde. Det blev förlust med hela 16–30 i returen i Esbjerg i går (tremålsförlust hemma i första mötet). Ryde släppte 20 bollar förbi sig, varav 18 kom från mittsex, straffkastlinjen eller mittnio.
Randers tog en viktig bortaseger mot Ajax i kvalserien. 26–19 blev det till slut efter att Jamina Roberts gjort tre mål och två assist. Förra landslagsmålvakten Martina Thörn räddade 44 procent av skotten från Ajax. Randers ligger fortfarande kvar på jumboplatsen, men är nu bara en poäng bakom Skanderborg och Ålborg, samt på samma poäng som just Ajax.
I danska slutspelet är det match i kväll, en viktig sådan dessutom, med flera nuvarande och tidigare svenska landslagsspelare inblandade. Köpenhamn (Johanna Bundsen, Hanna Blomstrand, Marie Wall, Linn Blohm, Jenny Alm) tar emot Nykøbing Falster (Anna Lagerquist, Angelica Wallén, Emelie Westberg). Nykøbing Falster måste vinna för att ha chans på semifinal, medan det för Köpenhamn räcker med kryss för att säkra platsen där. Även vid förlust skulle Köpenhamn ha det i egna händer inför den avslutande omgången i slutspelsserien.
Herrlandslaget har spelat dubbla matcher mot Norge i EHF Euro Cup, turneringen för de fyra direktkvalificerade lagen till EM 2020. Det blev segrar i två halvlekar, men också förlust med tio bollar vardera i de andra två halvlekarna. Då dessa kom i en var sin match blev det två klara förluster, 26–35 i Norge i torsdags och 27–33 i Partille i lördags. Bästa svenska målskyttar i de här två matcherna var Jim Gottfridsson (10), Valter Chrintz (7) och Linus Persson (6). 18-årige Chrintz var en av tre spelare som landslagsdebuterade och levererade alltså omgående även i den gulblåa tröjan. Övriga två debutanter var Jack Thurin (bilden) och Jonas Samuelsson. Alfred Jönsson skulle också ha debuterat men han hämmades av en fotskada och tvingades stå över.

Text: Daniel Vandor
Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån