Herr / 6 januari 2022

Herrarna inledde nya året med fyramålsseger

Sverige lät anfallsspelet tala för sig självt när man besegrade Nederländerna i den första av veckans två träningslandskamper inför EM. Med elva olika målskyttar sköt man sönder det nederländska försvaret och vann med 34–30.

– Det finns mer att önska. Men som träningsmatch var det okej, summerade Jim Gottfridsson efter slutsignal till SVT2.

Årets första landskamp bjöd inledningsvis på två ringrostiga försvar. Varken Sverige eller Nederländerna fick defensiven att stämma i första halvlek.

I blågul hade startsjuan en rutinerad prägel. Andreas Palicka, Hampus Wanne, Max Darj, Niclas Ekberg, Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren tog hand om matchens inledande 20 minuter.

I matchens första övertalsspel var Sverige effektiva. Carlsbogård tog stor sats för skapa luckan till höger där Albin Lagergren hoppade in mot mål. I numerärt överläge gjorde Lagergren både 12–8 och 13–8. Ett litet ryck efter en överlag pigg svensk start.

Dessvärre lyckades inte Blågult förvalta sin femmålsledning. En rad kostsamma passmissar gav Nederländerna direktbiljett in i matchen. Nationen som gör blott sitt andra EM-deltagande nästa vecka visade varför de är en nation på uppgång.

Ledda av mittnian Luc Steins hängde de med Sverige fram till halvtid. 19–19 slutade den första halvleken i Estrad.

– Vi har varit för snälla. De tryckte ner oss otroligt bra, menade Tomas Svensson, som var assisterande tränare i Martin Boquists frånvaro, i paus till SVT2.

– Jag tyckte vi började halvleken bra bakåt. Men sedan dess har vi hjälpt vår målvakt, fyllde Albin Lagergren i.

I den 22:a minuten landslagsdebuterade Andreas Lang på högernio. Redan i sitt andra anfall gav sig på ett genombrott vilket resulterade i ett blågult straffkast. Från sju meter var sedan Wanne säkerheten själv när han gjorde sitt 200:e landslagsmål.

Samme Lang fortsatte med sitt produktiva anfallsspel i andra halvlek. Med en rad utspel till Daniel Pettersson samt en del egna initiativ fick han pris efter slutsignal.

Bästa målskytt i Sverige blev dock Hampus Wanne med sex fullträffar. Totalt noterades det elva svenska målskyttar i Estrad denna torsdagskväll.

Sverige vann mötet med 34–30. Mycket tack vare ett bättre försvarsspel i andra halvlek. Peter Johannesson i kassen fick bra hjälp och stod för en del parader.

– Det är mycket som är bra, och mycket som är mindre bra. Det finns mer att önska. 19 insläppta mål är för mycket i första halvlek. Men som träningsmatch var det okej, summerade Jim Gottfridsson efter slutsignal.

Sverige och Nederländerna möts även på lördag, då i ett EM-genrep. Avkast är klockan 16.05, då också i Alingsås.

SVERIGE–NEDERLÄNDERNA 34–30 (19–19)
Sverige: Hampus Wanne 6, Albin Lagergren 5, Fredric Pettersson 4, Niclas Ekberg 3, Andreas Lang 3, Eric Johansson 3, Daniel Pettersson 3, Oscar Bergendahl 2, Max Darj 2, Felix Claar 2, Jim Gottfridsson.
Nederländerna: Samir Benghanem 6, Kay Smits 5, Bobby Schagen 3, Florent Bourget 3, Tom Jansen 2, Rutger Ten Velde 2, Sander Wisser 2, Dani Baijens 2, Luc Steins, Igor Stavast, Robin Schoenaker, Ephrahim Jerry, Jeffrey Boomhouwer.
Målutveckling: 5 min: 4–0, 10 min: 8–5, 15 min: 12–8, 20 min: 13–13, 25 min: 16–16, 30 min: 19–19, 35 min: 22–20, 40 min: 24–22, 45 min: 27–25, 50 min: 29–27, 55 min: 31–28, 60 min: 34–30.