Nyheter

Herr / 6 oktober 2023

Japansk motstånd i EM-uppladdningen

Det blir Japan som kommer till Jönköping och Ängelholm i januari när de svenska herrarna förbereder sig för EM i Tyskland. 

– De gav oss en tuff match i OS för två år sedan och nu får vi en bra möjlighet att testa spel och uppställningar för att komma så väl förberedda som möjligt till EM, säger förbundskaptenen Glenn Solberg. 

För några veckor sedan stod det klarat att de regerande europamästarna kommer att bo i Ängelholm under uppladdningen för EM-slutspelet i januari nästa år. Två landskamper står på agendan innan avresan till tyska Mannheim – i Jönköping i samband med Hallbybollen den 5 januari och i Ängelholm den 7 januari.

Nu är det också klart vilket land som Sverige möter i de två landskamperna: Japan.

Sverige och Japan möttes senast i OS i Tokyo för två år sedan där Sverige efter viss möda till slut vann med 28–26. Historiskt sett har lagen möts vid 21 tillfällen. 19 av gångerna har det blivit svensk seger, 1996 blev det oavgjort i en landskamp i Japan och den enda japanska segern över Sverige kom 1971, även den på japansk mark. Japan har de två senaste veckorna spelat Asian Games i Kina och slutade trea efter att i går ha besegrat Kuwait i bronsmatchen. Enda förlusten turneringen kom i semifinalen mot Bahrain.

Den svenska EM-truppen, som presenteras den 10 december, samlas i Ängelholm den 2 januari. Innan dess kommer landslaget att samlas i Eskilstuna (30 oktober–5 november) där Ukraina står för motståndet i en landskamp den 2 november. Den truppen presenteras på onsdag.

Biljetterna till Sveriges matcher mot Japan i Jönköping (5 januari) och i Ängelholm (7 januari) släpps den 20 oktober på Handbollslandslaget.se/biljetter.

SVERIGES KOMMANDE LANDSKAMPER

2 november: Ukraina, Stiga Sports Arena, Eskilstuna (18.30)
5 januari: Japan, Husqvarna Garden, Jönköping (16.00)
7 januari: Japan, Catena Arena, Ängelholm (16.00)
11 januari: Bosnien & Hercegovina, EM, SAP Arena, Mannheim, Tyskland (20.30)
13 januari: Georgien–Sverige, EM, SAP Arena, Mannheim, Tyskland (20.30)
15 januari: Nederländerna, EM, SAP Arena, Mannheim, Tyskland  (20.30)

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån