Nyheter

Herr / 28 december 2018

Jonas Källmans handbollsskola firar fem år

Han har spelat 222 A-landskamper för Sverige och är lagkapten i det ungerska mästarlaget Pick Szeged. Parallellt fortsätter Jonas Källman att utbilda sig till tränare och planerar för femte upplagan av sin handbollsskola i spanska Santa Pola.

• • •

Efter tio raka mästartitlar till Veszprem var i våras Pick Szeged starkast. Ledda av lagkaptenen Jonas Källman vann Pick Szeged dubbelmötet i finalen med ett mål och under hösten fortsatt att imponera. I ligan är laget obesegrat och leder med hela tio poäng före Veszprem (dock med tre matcher fler spelade) och ligger tvåa i Champions League-gruppen, tre poäng efter PSG och fem poäng före trean Flensburg-Handeqitt.
– Det känns riktigt bra just nu, vi spelar väldigt fin handboll och har en otroligt skicklig tränare i Juan Carlos Pastor. Vi har visat att vi vill och kan vara bäst i Ungern och att vi kan slåss mot storlagen Champions League, säger 37-årige Källman som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med klubben till och med sommaren 2020.
– Kroppen känns, peppar, peppar, väldigt bra och så länge jag kan prestera på planen ser jag ingen anledning till att lägga av.
Både Kim Ekdahl Du Rietz och Kim Andersson har under hösten tackat ja när förbundskaptenen Kristján Andrésson frågat om VM-spel i januari. Någon landslagscomeback för Källman, som spelade sitt senaste mästerskap i samband med Polen 2016, har dock inte varit aktuell.
– Nej, då hade jag nog fått ringa och tjata länge på ”Krille”. Landslaget har det riktigt bra ställt på vänsterkanten med Jerry Tollbring och Hampus Wanne som presterar på en riktigt hög nivå i europeiska topplag och med Emil Frend Öfors som knackar på bakom.
Även om Källman ännu inte ser slutet på sin spelarkarriär har han sett början på sin framtida tränarkarriär. Just nu är han i slutfasen av sin TS3-utbildning och har planer på att läsa mastercoachutbildningen den dagen han stängt klisterburken som spelare.
För fem år sedan startade han sin egna handbollsskola i Ponta Sola utanför Alicante där han och hustrun Sara har sin spanska bas. Varje år har den varit fulltecknad med unga svenska spelare som bjudits på ett handbollsäventyr utöver det vanliga.
I år firar handbollsskolan femårsjubileum och redan har ett 25-tal svenska ungdomar anmält sig. Ett tiotal platser finns fortfarande kvar.
– Det kommer att bli ruggigt skoj att köra i sommar igen. Det blir handboll både inne och på stranden, massa sol, bad och lekar och sen avslutar vi med att delta i en grästurnering i närheten. Det kommer att bli en härlig vecka för ungarna.
– Förutom mina bröder Jakob och Filip har vi i år tagit in duktiga spanska tränare för att höja kvalitén ytterligare.
Länk till Jonas Källmans handbollskola i Santa Pola 18–24 juni 2019
Text: Daniel Vandor
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån