Herr / 12 juni 2019

Klar svensk förlust borta mot europamästaren

Sverige åker hem från Almeria utan poäng efter att ha förlorat mot Spanien med 25–33. Spanjorerna drog ifrån rejält i den första halvleken och även om Sverige länge ledde den andra blev det till slut en åttamålsförlust.

• • •

Det blev tredje raka förlusten för Sverige i EHF Euro Cup. Efter två nederlag mot vicevärldsmästaren Norge i april blev det i kväll tryck mot regerande europamästaren Spanien i Almeria på den spanska solkusten.
Sverige startade med Tobias Thulin i målet, Hampus Wanne, Anton Lindskog och Daniel Pettersson på sex meter samt Markus Olsson, Jim Gottfridsson och Kim Andersson på nio meter och hängde med målmässigt de första tio minuterna, med sedan började spanjorerna att dra ifrån.
Halvtidsresultatet skrev still 19–12 i spansk favör, där Daniel Pettersson var målbäst för Sverige med fyra mål på fyra avslut. Negativt för svensk del var också att Kim Andersson tvingades kliva av efter halva halvleken efter att ha spräckt hudvecket i högerhanden mellan fingrarna i samband att han gjorde mål.
– Rent anfallsmässigt var det nyttigt att möta ett offensivt försvar, det visade vad vi behöver jobba med och förbättra. Vi har bara haft tre träningar tillsammans så jag visste att det skulle kunna bli svårt med samarbetet. De är hala och bra på att släppa bollen vidare  och vi var för ivriga att hjälpa varandra, vilket gjorde att vi satte våra ettor i svåra situationer, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.
Mikael Aggefors bytte av Tobias Thulin i målet till den andra halvleken, som blev jämnare målmässigt. Sverige fick bättre träff bakåt och kunde trycka i kontringsspelet med Hampus Wanne i huvudrollen och hade också en skicklig Fredric Pettersson på linjen som öste in mål i andra halvleken i det uppställda spelet. Matchen slutade till sist 33–25 till Spanien.
– Jag är nöjd med att vi kämpar i 60 minuter och vi fick bättre styr på det i andra halvleken. Vi pratade i halvtid om att få bort kantlägena och det lyckades vi med. Det blev mer skott utifrån i andra och det gav oss fler möjligheter. Och med två minuter kvar ledde vi andra halvleken med två mål, så jag är nöjd med kämpainsatsen vi ändå gör, säger Andrésson.
Sexmålsskytten Hampus Wanne håller med Andrésson i analysen.
–Vi får dem till lägen som är bättre för Aggefors, de kommer inte till samma gigantiska lägen som de fick i första. Jag tycker att det är stark att vi med så många nya spelare leder andra halvleken så länge.
Sverige avslutar EHF Euro Cup genom att möta Österrike på Hovet i Stockholm på söndag klockan 17.00.
SPANIEN–SVERIGE 33–25 (19–12)
Spanien: Raul Enterrios 6, Adrian Figueras 5, Ferran Solé 5, David Balaguer 4, Angel Fernandez 4, Jorge Maqueda 2, Antonio Serradilla 2, Aitor Arino 2, Marc Canellas 2, Iosu Goni.
Sverige: Fredric Pettersson 7, Hampus Wanne 5, Daniel Pettersson 5, Anton Lindskog 3, Kim Andersson, Felix Claar, Markus Olsson, Jack Thurin, Jim Gottfridsson.
Utvisningar, Spanien: 1 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Michail Mertinian & Evangelos Syrepisios, Grekland
Publik: 5 000 (Palacio Municipal Juegos Mediterraneos, Almeria)
EHF EURO CUP
Sverige, Norge och Österrike arrangerar tillsammans EM i januari 2020 och är därmed direktkvalificerade för mästerskapet, liksom regerande europamästaren Spanien. Dessa fyra länder spelar under kommande tre EM-kvalveckor att spela EHF Euro Cup.
24 oktober: Norge–Österrike 43–31, Sverige–Spanien 28–29
28 oktober: Österrike–Sverige 31–34, Spanien–Norge 30–27
11 april: Norge–Sverige 35–26Österrike–Spanien 29–28
13 april: Sverige–Norge 27–33
14 april: Spanien–Österrike 35–31
12 juni: Spanien–Sverige 33–25
13 juni: Österrike–Norge
15 juni: Norge–Spanien
16 juni: Sverige–Österrike (Hovet, Stockholm, 17.00)
Tabell: 1) Spanien, 8 p, +15  //  2) Norge, 6 p, +24  // 3) Österrike, 2 p, –18,  // 4) Sverige, 2 p, –21