Herr / 14 januari 2023

Kontringsseger mot Kap Verde

Sverige hade inga som helst problem att vinna sin andra gruppspelsmatch i VM. Lördagens möte med Kap Verde slutade 34–27 i blågul favör.

– De första 45 minuterna var väldigt bra, kommenterade förbundskapten Glenn Solberg.

Faktum är att detta var första gången Sveriges herrlandslag ställdes mot Kap Verde. Med mäktigt stöd från hemmapubliken i Scandinavium kunde Sverige kontrollera matchen från start till slut.

Kärra-fostrade Jonathan Carlsbogård inledde målskyttet i den tredje minuten. Drygt 40 sekunder senare gjorde Stenungsundssonen Max Darj 2–0.

Efter blott 17 minuter ledde Sverige med 11–2. Redan då var uppförsbacken övermäktig för Kap Verde-spelarna.

Hampus Wanne och Niclas Ekberg hade under hela första halvlek kontringskalas längs vänster- respektive högerkanten. Tillsammans gjorde de sju mål i första halvlek. Mycket tack vare ett följsamt och fokuserat svenskt försvarsspel.

I paus ledde Sverige med 19–8. En betydligt bättre start på matchen än den vi fick se i premiären i torsdags.

– Det var hög klass på försvaret, målvaktsspelet och kontringarna idag, kommenterade förbundskapten Glenn Solberg.

I andra halvlek byttes Wanne och Ekberg ut mot Lucas Pellas respektive Daniel Pettersson. Firma Pellas & Pettersson hade också lätt att hitta nätmaskorna. Nio mål noterades från duon i andra halvlek.

Till följd av det stora, blågula övertaget i målprotokollet var den andra halvleken inte särskilt spännande. Det spelade dock ingen roll för publiken. Både de svenska och kapverdianska supportrarna höll i gång under hela kvällen.

Efter 60 minuter skrevs slutresultatet 34–27. Kap Verde vann den andra halvleken med 19–15. Sveriges sista mål gjordes av Felix Claar, som efter matchen pekade på Sveriges försvarsspel mot Kap Verdes 7-6 som en punkt att förbättra.

– Det var stabilt fram tills de började spela 7-6. Då ställde de till det riktigt mycket för oss och de kom till fria lägen hela tiden. Vi fick aldrig ordning på det. Bortser man från försvaret 7-6 var det en bra insats, berättade tremålsskytten Claar.

– De första 45 minuterna är jag väldigt nöjd med, kommenterade förbundskapten Glenn Solberg efter slutsignal.

Nästa match, vilket också är Sveriges sista i gruppspelet, spelas på måndag kväll klockan 20.30. Då ställs Sverige mot Uruguay, som till skillnad från Blågult har förlorat sina två gruppspelsmatcher. Tidigare under lördagskvällen föll de med 24–35 mot Brasilien.

SVERIGE–KAP VERDE 34–27 (19–8)

Sverige: Hampus Wanne 5, Daniel Pettersson 5, Jonathan Carlsbogård 4, Lucas Pellas 4, Oscar Bergendahl 3, Felix Claar 3, Max Darj 2, Niclas Ekberg 2, Albin Lagergren 2, Eric Johansson 2, Lukas Sandell, Jim Gottfridsson.
Kap Verde: Felisberto Landim 6, Paulo Moreno 6, Edmilson Araujo 3, Gualther Furtado 3, Delcio Pina 3, Leandro Semedo 2, Bruno Landim 2, Admilson Furtado, Rafael Andrade.
Målutveckling: 5 min: 3–1, 10 min: 6–2 15 min: 10–2, 20 min: 12–4, 25 min: 16–6, 30 min: 19–8, 35 min: 23–10, 40 min: 27–14, 45 min: 29–16, 50 min: 31–19, 55 min: 32–24, 60 min: 34–27.