Nyheter

Herr / 7 januari 2021

Lagergren ansluter inte till truppen efter positivt test 

Dagens positiva nyhet: Samtliga spelare och ledare som i går PCR-testades i Eskilstuna har i dag fått negativa svar. 

Dagens tråkiga nyhet: Albin Lagergren kommer inte att följa med landslaget till Egypten på tisdag efter att han lämnade ett positivt covid-19-test i väntan på att få ansluta till truppen i morgon. 

EM-kvalmatcherna mot Montenegro, som skulle spelats i Podgorica i går och i Eskilstuna på lördag, har båda skjutits upp till ett senare datum efter att den svenske linjespelaren Anton Lindskog i tisdags fick ett positivt svar efter ett måndagens PCR-test.

Resterande del av truppen snabbtestades efter beskedet i tisdags och gjorde PCR-tester under gårdagen. Samtliga dessa var negativa. Nya PCR-tester har gjorts i dag och skickats för analys.

Albin Lagergren, som besvärats av en skada den senaste månaden, kom till Eskilstuna i eftermiddags och gjorde såväl snabb- som PCR-tester. Skulle båda proven var negativa skulle han efter sin karantän kunna ansluta till truppen i morgon.

Så blir inte fallet då snabbtestet visade sig vara positivt och Albin kommer att lämna Eskilstuna utan att ha varit i kontakt med någon spelare eller ledare i den svenska truppen förutom lagläkaren Daniel Jerrhag som utförde testerna efter noggranna säkerhetsföreskrifter.

– Ett positivt snabbtest är till 99 procent tillförlitligt och vi chansar förstås inte på att det här skulle vara den sista procenten. Vi var eniga med smittskyddsläkaren i regionen att det inte var lämpligt att låta Albin stanna kvar. Vi fortsätter att arbeta strikt efter vår smittskyddsplan och det här visar att den fungerar då vi kunde undvika att övriga i truppen skulle komma i kontakt med en smittad person, säger Jerrhag som kommer att fortsätta att testa spelarna och ledarna fram till avfärden till Egypten.

Beskedet innebär att Albin inte kommer att kunna åka med laget till Egypten på tisdag. Jack Thurin, som initialt skulle ersätta Lagergren under EM-kvalveckan, stannar kvar i truppen och följer med till Egypten.

– Som vi sagt många gånger tidigare så går spelarnas säkerhet först och med dagens besked har vi gjort bedömningen att det inte blir något VM-spel då tiden inte är tillräcklig för att han ska kunna åka med oss på tisdag. I normala fall är han en nyckelspelare för Sverige och det är tråkigt för oss att han inte kan åka med oss till Egypten, men framför allt lider jag med Albin som får det här beskedet efter att ha jobbat för att komma i form til VM. Det är inte uteslutet att Albin kan bli aktuell för spel senare i turneringen, men det är inget vi vet i dag, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Albin Lagergren:

– Det känns förstås uppgivet och tråkigt att när jag väl skulle kunna ansluta är det bara att åka hem igen. Jag har inte känt några symptom, i så fall hade jag förstås inte ens åkt dit. Samtidigt var det förstås bra både för mig och laget att få det här svaret innan jag hann träffa de andra snarare än efter och jag hoppas att övriga fortsätter att hålla sig friska och kan förbereda sig för VM.

Uppdatering, 8 januari: Även Albin Lagergrens PCR-test var positivt. Testerna för spelarna och ledarna som varit samlade och som togs i går var alla negativa.  

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån