Max Darjs 96:e A-landskamp lär bli extra minnesvärd. Inför ett fullsatt och fullständigt kokande Scandinavium ska han och de övriga svenska spelarna ta sig an Brasilien i en VM-premiär.
– Det ska bli som en belöning att springa ut där på plan, säger Darj.
De svenska handbollsherrarna befinner sig i ett handbollsfebrigt Göteborg. På torsdagskvällen ska de kasta igång VM-äventyret på hemmaplan i ett fullsatt Scandinavium.
Max Darj var med för tre år sedan då Sverige spelade EM på hemmaplan. Den gången tog det roliga slut i huvudrundan, då Sverige fick se sig besegrade flera gånger om och eliminerade.
Vad väcker det för typ av känslor när ett nytt mästerskap på hemmaplan står för dörren?
– För mig väcker det revanschlustan. Vi var inte så nöjda efter den senaste turneringen i Sverige. Sen väcker det härliga känslor också. När man hörde publikens dån i Scandinavium för tre år sedan var det en jäkligt härlig känsla. Det är därför man spelar handboll. Det ska bli som en belöning att springa ut där på plan igen, berättar slitvargen Darj.
Under hösten har Darj spelat klubblagshandboll i Füchse Berlin. Övergången till den tyska huvudstadsklubben skedde i somras efter fem säsonger i Bergsicher HC.
– Min höst i klubblaget har varit okej. Inte jättedålig, inte jättebra. Det har kanske tagit lite lång tid med acklimatiseringen, fortsätter linjespelaren.
Sverige kliver som bekant in i VM som en av de stora medaljkandidaterna. I egenskap av att vara regerande Europamästare och vice världsmästare riktas mycket fokus på de blågula spelarna.
Vilken var er största framgångsfaktor i EM 2022 – och hur ska ni hitta den faktorn igen?
– Jag tror den största framgångsfaktorn var att vi höll oss till vårt koncept. Vilken värdegrund vi hade och vad vi hade för typ av ramar. Vi föll aldrig ur ramarna. Det är svårt att säga varför det gick så bra, men jag tror att det var en faktor.
Den främsta prioriteten i VM blir alltså att hålla er till konceptet…
– Ja, precis. Vi är bra på det. Man äter sin mat och tar hand om sin sömn precis på samma sätt som man gör en ”jugge”-rörelse. Kan vi göra allt det där lite bättre för varje dag som går så hoppas jag att vi kan gå lika långt.
Inför VM spelade Sverige två landskamper mot Serbien. Den ena vanns med uddamålet och den andra förlorades med två bollar.
Behöver ni krydda er spelfilosofi med någonting nytt inför VM?
– Vi jobber med att göra allting lite bättre. Det funkar inte att man gör en bra match och sen tänker att det ska lösa sig i resten av matcherna. Man skruvar alltid på olika saker.
Hur lyder er utvärdering av matcherna mot Serbien?
– Det finns grejer vi kan ta med oss och grejer vi kan göra bättre. Vi var inte nöjda med vårt försvarsspel över 120 minuter. Men vi vet vad vi gjorde för typ av fel. Det var ett bra genrep med bra motståndare. En skön genomkörare, konstaterar Darj.
Vad drar du för slutsatser av att ni förlorade det andra mötet med Serbien?
– Inte så många. I morgon kommer vi vara fullt påkopplade. Man har gått och väntat på det här mästerskapet i en lång tid. Tankarna kanske flög iväg lite i måndags, vilket dem inte ska göra.
Ser du några likheter mellan Serbien och ert premiärmotstånd Brasilien?
– Ja, båda lagen har stora linjespelare. De där mittsexorna är svåra att gå runt för de är breda som hus samtidigt som de fångar boll högt. Det blir en utmaning för oss.
Darj är uppväxt på västkusten och inledde sin handbollskarriär i Stenungsunds HK. Mittsexan berättar att hans nära och kära kommer att vara på läktarplats under gruppspelet i Göteborg.
– Min fru och bror ska gå på varje match. Sen kommer min mamma på så många matcher som hon kan. Sen kommer min moster, mina kusiner och min frus föräldrar också. Det är givetvis en extra trygghet att ha dem i arenan.
Hur ska det bli att ta emot Göteborgspublikens jubel?
–Helt ofattbart. Man vill bara att det ska börja nu. Det är härligt att det har sålts så många biljetter. Jag hoppas vi kan göra ett bra VM och göra handbollen ännu lite större i Sverige.
Kulissen i Scandinavium lär inte likna de pandemipräglade mästerskapen som ni har presterat så bra i…
– Nej, så är det ju. Men jag hoppas vi kan gå in och njuta och inte bli tagna av stundens allvar. Och skulle vi bli tagna av stundens allvar så får man försöka skaka av sig det. Det kommer säkert vara jättenervöst i början. Men det gäller att vara där i 60 minuter. Man vinner inte en handbollsmatch på de första 15 minuterna.
Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån