Nyheter

Herr / 15 november 2021

Sverige EM-laddar i Alingsås och Jönköping

Vicevärldsmästaren och OS-femman Sverige laddar för EM i januari genom att möta Nederländerna i Jönköping den 6 januari och i Alingsås den 8 januari. 

– Det är två städer och arenor som jag verkligen älskar att spela i, så jag ser verkligen fram emot det, säger försvarsgeneralen Max Darj. 

Alingsås är staden där Sverige kommer att ha sin bas i inledningen av januari i förberedelserna inför EM i Slovakien och Ungern (13–30 januari 2022). Den 2 januari samlas laget där och stannar till 11 januari då planet mot Bratislava lyfter.

Två landskamper står på schemat: Mot Nederländerna i Husqvarna Garden i Jönköping torsdagen den 6 januari och i Estrad Alingsås två dagar senare.

Spelorterna är på inget sett obekanta för det svenska herrlandslaget. Sedan 2016 har Sverige varje januari, med undantag av i år då pandemin satte stopp, spelat inför fullsatta läktare i Jönköping i samband med Hallbybollen. 2016 stod Tjeckien för motståndet, 2017 Norge, 2018 Ungern, 2019 Ryssland och 2020 Egypten. Sverige är obesegrade i de matcherna.

– När vi nyss mötte Polen i Malmö och Kristianstad var det första gången jag fick uppleva publik på läktarna under min tid som förbundskapten och det var verkligen en härlig känsla. Jag vet att matcherna i Jönköping har varit uppskattade av såväl spelarna som alla ungdomar på läktarna som fått möjlighet att se sina idoler live. Dessutom är det alltid en härlig stämning i Alingsås, där vi också får bra förutsättningar att förbereda oss på bästa sätt inför EM. Nederländerna är ett lag som blir en bra värdemätare för oss, ett lag hela tiden blir bättre och drivs av PSG:s Luc Steins som förra säsongen utsågs till franska ligans mest värdefulla spelare. Det är ett lag med mycket fart och energi, säger Glenn Solberg.

Första landskampen någonsin i Estrad Alingsås spelades 2013 då just Nederländerna kom på besök i EM-kvalet. Norge gästade sedan 2014, Egypten inför EM 2020 och Kosovo i EM-kvalet tidigare i år.

– Vi är oerhört glada och stolta över att att landslaget väljer att ha sin VM-uppladdning i Alingsås. Det är ett kvitto på att de verkligen trivs här, såväl med boende och träning som med match i Estrad Alingsås. Att det i alla mästerskapstrupper sedan 2016 också funnit spelare med Alingsåskoppling är extra roligt, säger Julia Ryding, klubbchef i Alingsås HK.

Caroline Törnblad, evenemangschef på Destination Jönköping, ser fram emot landskampen i Husqvarna Garden, som förutom att det är en del av Hallbybollen också ger Jönköping chansen att testa arenan och organisationen inför VM 2023. Då spelas en av grupperna i just Husqvarna Garden.

– Det är fantastiskt roligt att återigen i samband med Hallbybollen kunna erbjuda tillresta och kommuninvånarna möjligheten att se elithandboll på högsta nivå. Det råder handbollsfeber i stan och nu börjar upptakten inför VM 2023 då Jönköping är en av värdstäderna och fyra landslag gör upp om gruppsegern. Det blir handbollsfest i över ett år i Jönköping, säger hon.

Biljetterna till matcherna mot Nederländerna i Jönköping och Alingsås släpps den 25 november på Handbollslandslaget.se/biljetter.

Sveriges EM-trupp presenteras i mitten av december.

SVERIGES LANDSKAMPER INFÖR EM

Torsdag 6 januari, 19.00: Nederländerna, Husqvarna Garden, Jönköping
Lördag 8 januari, 16.00: Nederländerna, Estrad Alingsås

SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER I EM

Torsdag 13 januari, 20.30: Bosnien & Hercegovina (20.30)
Lördag 15 januari, 20.30: Spanien (20.30)
Tisdag 17 januari, 20.30: Tjeckien
Matcherna spelas i Ondrej Nepela Arena i Bratislava, Slovakien
Mer om EM

Text: Daniel Vandor / Foto: Bildbyrån