Herr / 11 april 2019

Sverige föll stort mot Norge i EHF Euro Cup

Sverige ledde efter första halvleken, men blev frånsprunget rejält i den andra. Norge vann hemma i Arendal med 35–26 (15–16) i det första av veckans två möten lagen emellan i EHF Euro Cup.

• • •

Det var en match med två helt olika typer av halvlekar när Norge och Sverige möttes i norska Arendal i dag. Den första var hela tiden jämn och förutom i inledningen när Sverige vid två tillfällen ledde med två bollar skilde det aldrig mer än ett mål mellan lagen. Oftast var det Sverige som var i ledningen mot VM-tvåan från januari.

Sverige spred ut målskyttet på många spelare och Mikael Appelgren gjorde en del viktiga räddningar. I halvlekens sista sekund kunde också Jerry Tollbring skicka Sverige till pausvila med en 16–15-ledning.

Den andra halvleken handlade mer om Norge som hade betydligt mer fart, energi och kvalité i sitt spel. Tämligen omgående ryckte norrmännen åt sig ledningen och drygade sedan ut den ju längre halvleken led.

Tio minuter in i den andra halvleken ledde Norge med 23–18, efter ytterligare tio minuter stod det hela 30–21 på resultattavlan.

– Jag är besviken över att vi förlorade. Norge visade oss i den andra halvleken vad som krävs för att vinna den här typen av matcher och vi har mycket vi kan göra bättre till på lördag. Det positiva är att vi har chans till revansch inom mindre än 48 timmar, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Tre svenska spelare landslagsdebuterade i matchen: Valter Chrintz, Jack Thurin  och Jonas Samuelsson. 18-årige Chrintz, som blev den första spelare på 2000-talet att representera Sverige, startade på högersex och svarade för ett mål i den första halvleken. Thurin kom in efter drygt tio minuter och satte snabbt två mål och sedan ett tredje mål i den andra halvleken, medan Samuelsson spelade hela den andra halvleken.

Jim Gottfridsson var Sveriges bästa målskytt med sex fullträffar, men var naturligtvis besviken efter matchen.
– De steppade upp i andra halvleken samtidigt som vi blev alldeles för bekväma. Det började bakifrån där vi blev tama i försvaret samtidigt som vi slutade springa i andrafasen och då blev också för försiktiga i anfallsspelet. Det här var inte bra och vi vet att vi kan bättre, säger han.

NORGE–SVERIGE 35–26 (15–16)
Norge: Magnus Jøndal 11, Gunnar Johannessen 6, Sander Sagosen 4, Bjarte Myrhol 4, Magnus Rød 3, Eivind Tangen 3, Christian O’Sullivan 2, Kristian Bjørnsen 2.
Sverige: Jim Gottfridsson 6, Jesper Konradsson 4, Linus Persson 3, Fredric Pettersson 3, Jack Thurin 3, Jerry Tollbring 2, Simon Jeppsson 2, Markus Olsson, Valter Chrintz, Emil Frend Öfors.
Utvisningar, Norge: 1 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Utveckling: 2–3 (5 min), 5–6 (10 min), 8–9  (15 min), 11–11 (20  min), 13–13 (25 min), 15–16 (30 min), 19–17 (35 min), 23–18 (40 min), 26–20 (45 min), 30–21 (50 min), 32–24 (55 min), 35–26 (60 min).
Domare: Tomislav Cindric & Robert Gonzurek, Kroatien
Publik: 2 500 (Sør Amfi, Arendal)

EHF EURO CUP
Sverige, Norge och Österrike arrangerar tillsammans EM i januari 2020 och är därmed direktkvalificerade för mästerskapet, liksom regerande europamästaren Spanien. Dessa fyra länder spelar under kommande tre EM-kvalveckor att spela EHF Euro Cup.
24 oktober: Norge–Österrike 43–31, Sverige–Spanien 28–29
28 oktober: Österrike–Sverige 31–34, Spanien–Norge 30–27
11 april: Norge–Sverige 35–26