Herr / 19 januari 2020

Sverige utslagna ur EM

Sveriges semifinaldrömmar är släckta efter söndagens knappa förlust mot Norge. En storspelande Torbjørn Bergerud fällde avgörandet till Norges fördel genom flera viktiga räddningar. Slutresultatet blev 23–20 (12–8) till Norge.
– När det kommer till kritan brände vi för många lägen, kommenterade lagkapten Jim Gottfridsson till TV6 efter uttåget.

Det var kniven mot strupen för Sverige när de tågade in i Malmö Arena för att möta ett obesegrat Norge. Efter fredagens storförlust mot Portugal stod det klart att Sverige inte hade råd att förlora någon mer match om semifinaldrömmen skulle hållas vid liv.

Men tyvärr lyckades inte Sverige hålla stången mot grannlandet. Redan från första minut hamnade Blågult i underläge och tvingades under hela matchen jaga norrmännen i målprotokollet. Utöver likaläget under de inledande minuterna var Sverige som närmast två mål bakom.

– Vi fick jaga hela matchen. Vi fick aldrig slappna av. Sedan var det inte tillräcklig skärpa framåt när det skulle avgöras. Det blev lite stressat för oss. Medan de kunde spela avslappnat hade vi trycket på oss, summerade Max Darj efter slutsignal till TV6.

Halvtidsresultatet skrevs 12–8 till Norge efter en målsnål första halvlek. De båda målvakterna satte tidigt sin prägel på matchen genom flera spektakulära frilägesräddningar. Främst var tyvärr Norges Torbjørn Bergerud som snabbt kom in i matchen. Flensburg-målvakten lämnade sedermera plan med 40% i räddningar.

– Han räddade mycket. Vi kom till bra lägen men missade. Han räddade returer och kom ut bra på oss, sade femmålsskytten Lucas Pellas efter matchen.

Glädjande var Sveriges anfallsspel i andra halvlek som fick ordentlig gungning på det norska försvaret. Flera lyckosamma genombrott gav antingen mål eller straffkast, som Lucas Pellas förvaltade på bästa sätt. Totalt satte Lugi-spelaren fyra av fem straffar och blev dessutom Sveriges bästa målskytt, följt av vänstersexkollegan Jerry Tollbring med tre fullträffar.

– Det var kul att få chansen men målen är inget man gläds över just nu. Det är jättetungt. Vi har inte kommit upp i nivå under hela mästerskapet. Det finns mer att hämta av den här truppen tycker jag, summerade Pellas fortsättningsvis.

Även det svenska försvaret stod stundtals upp bra mot de kompetenta niometerslirarna från Norge. Men i perioder hittade motståndarna förbi, ofta tack vare Sander Sagosen som låg bakom mycket. Totalt krönte Sagosen sin insats med åtta mål.

Men trots den fina offensiven i andra halvlek kom Sverige aldrig ikapp Norge. Mycket på grund av Bergeruds viktiga räddningar samt egna misstag. Slutresultatet skrevs 23–20 (12–8) i Malmö Arena vilket innebär att Sveriges EM-äventyr är över.

– Kvalitetsmässigt var norrmännen vassare i den här tajta matchen. Det svider just nu. Det var inte såhär vi tänkte oss att EM på hemmaplan skulle sluta, sade förbundskapten Kristján Andrésson.

Härnäst för svensk del väntar match mot Ungern på tisdag kväll. Avkast i Malmö Arena är 20.30.

NORGE–SVERIGE 23–20 (12–8)

Norge: Sander Sagosen 8, Magnus Jøndal 3, Petter Øverby 3, Gøran Johannessen 2, Magnus Gullerud 2, Kristian Bjørnsen 2, Eivind Tangen, Magnus Rød, Christian O’Sullivan.
Sverige: Lucas Pellas 5, Jerry Tollbring 3, Daniel Pettersson 2, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Albin Lagergren 2, Jim Gottfridsson 2, Simon Jeppsson, Fredric Pettersson, Andreas Nilsson, Valter Chintz.
Målutveckling: 2–1 (5 min), 4–2 (10 min), 6–5 (15 min), 7–6 (20 min), 10–8 (25 min), 12–8 (30 min), 15–10 (35 min), 17–13 (40 min), 19–15 (45 min), 21–17 (50 min), 22–19 (55 min), 23–20 (60 min).
Utvisningar, Norge: 4 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Lars Geipel & Marcus Helbig, Tyskland.
Publik: 10 141 (Malmö Arena, Malmö).