Herr / 31 januari 2021

Tvåmålsförlust i VM-finalen

Sveriges makalösa VM-resa tog slut i VM-finalen mot Danmark. Små marginaler avgjorde i andra halvlek till Danmarks fördel. 26–24 slutade finalen i Kairo.
– Till slut är det en rättvis seger för Danmark, konstaterade förbundskapten Glenn Solberg.

TV-tittarna bjöds på en frejdig start i VM-finalen mellan Danmark och Sverige.  Hampus Wanne inledde målskyttet från sin vänsterkant. Kort därefter kvitterade Danmarks mittsexa Magnus Saugstrup till 1–1.

På det viset följdes lagen åt i inledningen. 3–3 efter fem minuter och 5–5 efter tio. Det var inte förrän Nikolaj Øris gjorde sitt första mål som det skiljde det två mål mellan lagen, då till Danmarks fördel.

I underläge med två bollar visade Sverige prov på stabilt försvarsspel. Två danska anfall hejdades varpå Sverige kontrade in två bollar. 8–8 och nytt likaläge i finalen.

Några minuter senare var det Sveriges tur att rycka i från i målprotokollet. Albin Lagergren och Fredric Pettersson nätade varsin gång och gav Sverige ledningen med 12–10. Detta trots att Danmark kallade för matchens första time-out.

Halvtidssiffrorna i Kairo skrevs 13–13.

– Det är tajt. Såklart är det mycket nerver som hör till i en VM-final. Men vi kan dra upp tempot tycker jag. Det tror jag blir nyckeln i andra halvlek, sade Lucas Pellas i paus.

Sverige och Danmark fortsatte att växla mål i andra halvlek. På tolv minuter hade paussiffrorna 13–13 blivit 19–19. Mellan stolparna turades Andreas Palicka och Niklas Landin om att parera avsluten.

Tyvärr var det Danmark som lyckades bryta mönstret och gå upp i tvåmålsledning på nytt. Unge Jacob Holm orsakade stort huvudbry för de svenska försvararna. Totalt slutade Holm på fyra mål i andra halvlek.

Sverige gjorde ett tappert försök att hämta upp underläget. Men i vägen stod den danska målvakten Niklas Landin som under de sista nio minuterna släppte in två mål.

– Det kändes som att vi hade dem på kroken. Men vi kom inte upp i kontringsfas i andra halvlek. Niklas i mål gjorde fantastiskt många räddningar. Sen funkade inte vårt 6-5 spel i dag. Det måste det göra i en final, analyserade en besviken Jim Gottfridsson efter slutsignal.

Magnus Landin avgjorde finalen när han med en minut kvar utökade till 26–23. Daniel Pettersson fastställde sedan slutresultatet 26–24.

– Det är jättetungt. Vi hade chansen idag, Det var inte långt borta idag. Men det var individuella insatser som avgjorde matchen till Danmarks fördel, menade Andreas Palicka.

Därmed åker Sverige hem från Kairo med en silvermedalj i bagaget. Medaljen är Sveriges första i VM-sammanhang på 20 år.

DANMARK–SVERIGE 26–24 (13–13)
Danmark: Mikkel Hansen 7, Nikolaj Øris 5, Jacob Holm 4, Magnus Saugstrup 3, Henrik Møllgaard 2, Magnus Landin 2, Lasse Andersson, Mathias Gidsel, Mads Mensah.
Sverige: Hampus Wanne 5, Albin Lagergren 4, Daniel Pettersson 3, Felix Claar 2, Jim Gottfridsson 2, Lukas Sandell 2, Lucas Pellas 2, Jonathan Carlsbogård, Fredric Pettersson, Valter Chrintz, Max Darj.
Målutveckling: 5 min: 3–3, 10 min: 5–5, 15 min: 7–6, 20 min: 9–8, 25 min: 10–12, 30 min: 13–13, 35 min: 15–14, 40 min: 17–18, 45 min: 21–20, 50 min: 23–21, 55 min: 25–22, 60 min: 26–24.
Utvisningar, Danmark: 4 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Oscar Raluy Lopez & Angel Sabroso, Spanien.
Publik: 0 (Kairostadion, Kairo, Egypten).