Nyheter

Herr / 23 januari 2022

Viktig försvarsseger mot Tyskland

Under söndagen bärgade Sverige två viktiga poäng i jakten på en semifinalplats. Ett ramstarkt försvar fick Tyskland på fall. 25–21 skrevs de blågula segersiffrorna.

– Försvarsspelet var fantastiskt. Spelarna jobbade knallhårt tillsammans, kommenterade förbundskapten Glenn Solberg till TV6.

Med två färska vinster i ryggen kom Sverige med gott självförtroende till Ondrej Nepala Arena i Bratislava på söndagskvällen. Truppen förstärktes inför avkast med Max Darj som är tillbaka efter sin karantän.

Ett viktigt möte med Tyskland väntade. För de svenska spelarna var det ett välbekant motstånd, då ett dussintal av dem spelar till vardags i tyska Bundesliga. Dessutom är svenska före detta landslagsspelaren Mattias Andersson målvaktstränare i Tyskland.

Flensburg-duon Hampus Wanne (sex mål) och Jim Gottfridsson (tre mål) bidrog starkt till Sveriges målproduktion i matchen. Den förstnämnda valde att berömma sin klubblagskamrat efter slutsignal.

– Jim spelade långa spel och tröttade ut tyskarna. Det tyckte jag blev skillnaden till slut, sade Wanne till TV6.

Wanne leder Sveriges interna skytteliga och var på nytt klinisk i sitt straffskytte. Hittills har han inte missat en enda straff i EM.

Bakåt fick målvakt Andreas Palicka bra hjälp av sitt försvar. Jonathan Carlsbogård och Oscar Bergendahl fortsatte sitt fina samarbete i mittlåset och fick bra träff på de tunga tyskarna.

– Försvarsspelet var fantastiskt. Spelarna jobbade knallhårt tillsammans. De var extra villiga att jobba för varandra, kommenterade en glad Glenn Solberg efter slutsignal.

I paus ledde Sverige med 12–10. Både i första och andra halvlek hade Sverige dock vissa problem i sitt anfallsspel.

– Vi har fastnat lite för mycket. Det har vi pratat om i paus, kommenterade assisterande förbundskapten Martin Boquist inför andra halvlek.

Dessvärre gjorde Sverige endast tre mål på de första 13 minuterna i andra akten. Flera olyckliga ramträffar var en av orsakerna till att Tyskland kunde jobba sig ikapp i målprotokollet.

Vid ställning 19–18 med nio minuter kvar att spela kom det avgörande rycket. Ett bländande svenskt försvarsspel stängde ner Tysklands offensiv totalt. Viktiga bollstölder gav kontringsmöjligheter och enkla mål.

I uppställt spel tog Jim Gottfridsson stort ansvar framåt och låg bakom Sveriges spelval.

Genom fyra raka mål gick Sverige upp i ledning 23–18, vilket blev för mycket för ett tröttkört Tyskland.

– De orkade inte sätta precisionen i sina passningar och vi kunde vinna på det, menade Gottfridsson.

Sverige vann med 25–21 vilket är Blågults tredje raka seger i EM.

På tisdag kväll avslutar Sverige huvudrundan med match mot Norge. Efter dagens resultat är det endast Sverige, Norge och Spanien som har möjlighet att gå vidare till semifinal.

Avkast sker klockan 20.30 i Bratislava.

TYSKLAND–SVERIGE 21–25 (10–12)
Tyskland: Julian Köster 4, Paul Drux 3, Tobias Reichmann 2, Fabian Wiede 2, Johannes Golla 2, Patrick Wiencek 2, Rune Dahmke 2, Lukas Zerbe 2, Hendrik Wagner, Lukas Stutzke.
Sverige: Hampus Wanne 6, Jim Gottfridsson 3, Albin Lagergren 3, Lukas Sandell 3, Oscar Bergendahl 3, Eric Johansson 2, Jonathan Carlsbogård 2, Valter Chrintz 2, Felix Claar.
Målutveckling: 5 min: 2–4, 10 min: 4–6, 15 min: 5–7, 20 min: 6–7, 25 min: 9–10, 30 min: 10–12, 35 min: 12–13, 40 min: 15–15, 45 min: 15–17, 50 min: 17–19, 55 min: 18–22, 60 min: 21–25.