Herr / 17 januari 2024

Viktig tvåpoängare mot Slovenien

De svenska handbollsherrarna fortsätter på den inslagna vägen och tog på onsdagskvällen sin fjärde raka seger i EM. Huvudrundan i Hamburg inleddes med vinst 22–28 (11–7) mot Slovenien.
– Vi fick ut det vi ville av matchen, kommenterade en nöjd Sebastian Karlsson efter slutsignal.

Som så många gånger tidigare var det ett påläst försvar samt skickligt målvaktsspel som bäddade för vinsten. Bara i första halvlek noterades Andreas Palicka för nio räddningar.

– Försvarsspelet var fantastiskt bra hela matchen, berömde förbundskapten Glenn Solberg.

Inledningsvis hade dock Sverige vissa problem i det uppställda anfallsspelet. Efter knappt 21 minuter var ställningen 5–5. Den målsnåla starten hade sin förklaring i det låga tempot. Slovenien hade flera gånger om långa anfall, vilket satte det svenska försvarets tålamod på prov.

Det var inte förrän det blågula kontringsmaskineriet tuggade igång, som det rasslade till på Sveriges målkonto. Efter en stark avslutning på första halvlek kunde Sverige gå ut i paus med en fyramålsledning. 7–11 löd halvtidssiffrorna i Hamburg.

– Vi fick en väldigt tuff start. Vi kommer inte upp i vårt tempo. Sen har vi en bra period där vi får enkla kontringsmål. Vi spelar jättebra bakåt, menade Lucas Pellas i paus.

I den andra halvleken fick Sverige en drömstart. Slovenien fastnade helt och hållet i sin offensiv, vilket gav Sverige många lägen att ställa om. Sverige vann de första elva minuterna i andra halvlek med 7–2, vilket innebar 9–18 på jumbotronen i Barclays Arena.

– Jag är nöjd med insatsen från början till mål. Jag tycker vi har ett bra försvarsspel hela matchen. Alla visste vad de skulle göra och vi var väldigt påkopplade. Sen i början på andra fick vi väldigt bra betalt av ”Palles” räddningar, kommenterade Max Darj efter slutsignal.

Sveriges kantspelare hade en lyckad kväll i Hamburg. Lucas Pellas och Sebastian Karlsson gjorde åtta respektive sex mål.

Efter Sveriges ryck i målprotokollet var Slovenien aldrig nära någon upphämtning. Istället kunde Sverige vinna 28–22.

– I perioder hade de långa anfall. Men vi hade bra tålamod och ”Palle” var bra i målet, kommenterade Montpellier-stjärnan Karlsson efter matchen.

Nästa match spelas på fredag kväll mot Danmark, som likt Sverige har vunnit alla sina matcher i EM hittills.

– Vi behöver vara på tårna. Det ska bli en spännande och rolig match, avslutade Karlsson.

SLOVENIEN–SVERIGE 22–28 (7–11)

Slovenien: Aleks Vlah 7, Jure Dolenec 4, Borut Mackovsek 2, Miha Zarabec 2, Gasper Marguc, Tilen Kodrin, Blaz Blagotinsek, Dean Bombac, Klemen Ferlin, Stas Slatinsek, Kristjan Horzen.
Sverige: Lucas Pellas 8, Sebastian Karlsson 6, Albin Lagergren 3, Eric Johansson 3, Max Darj 2, Jonathan Carlsbogård 2, Jim Gottfridsson, Oscar Bergendahl, Felix Claar, Lukas Sandell.
Målutveckling: 5 min: 3–1, 10 min: 4–2, 15 min: 5–4, 20 min: 5–5, 25 min: 6–8, 30 min: 7–11, 35 min: 9–15, 40 min: 9–17, 45 min: 12–19, 50 min: 16–23, 55 min: 18–25, 60 min: 22–28.