Nyheter

Herr / 26 januari 2023

VM med Valter, del 8

Kvartsfinalerna i VM är avverkade och Sverige ställs mot Frankrike i fredagens semifinal. Ett revanschsuget motstånd, menar Valter Chrintz.

– De lär vara ruskigt sugna på att slå ut Sverige.

Såväl i VM 2021 som EM 2022 var det Sverige som eliminerade Frankrike. På fredag kväll i Stockholm möts lagen för tredje gången på två år. Klockan 21.00 är det avkast i VM-semifinalen. 

– Vi kan nog förvänta oss ett revanschsuget Frankrike. De lär vara ruskigt sugna på att slå ut Sverige, berättar Valter Chrintz, som ska se semifinalen live i Tele2 Arena. 

Är du nervös inför matchen?

– Ja, det är jag alltid. Men på något vänster har jag kommit över två biljetter. Jag får hitta någon polare som vill gå på matchen med mig, berättar högersexan vidare. 

Chrintz satt som de allra flesta och bevakade kvartsfinalerna på onsdagskvällen. Han menar att Danmarks överkörning av Ungern (40–23) inte kom som någon överraskning.  

– Nej, man visste på förhand att det skulle bli tufft för Ungern. Det kändes som att de var lite bekväma med att komma till kvartsfinal. Jag förväntade mig faktiskt mer från deras sida. Att de åtminstone skulle kunna bjuda upp till dans. Danmark var stabila.

I Gdańsk i Polen lyckades Spanien mirakulöst vända kvartsfinalen mot Norge. Detta efter att Norge inte lyckats avgöra matchen med tio sekunder kvar att spela. I stället tvekade norrmännen med boll, vilket fick domaren att blåsa för passivt spel. Spanien vände spelet direkt och sköt in kvitteringen i matchens sista sekund, vilket tog kvartsfinalen till förlängning. Väl där visade bröderna Alex och Daniel Dujshebaev slutspelsrutin och ledde Spanien till uddamålsseger 35–34. 

– Det kändes som att Norge hade allting klart med bara några sekunder kvar att spela. Men när Kristian Bjørnsen valde att passa bollen bakåt i stället för framåt fick Spanien chans att kvittera. Jag lider med Kristian i den situationen. Det är enkelt att utifrån säga att han gjorde fel. Men det var en pressad situation och en tuff sits för Kristian. Jag tycker dock att domaren gjorde rätt val när han blåste för passivt spel, berättar Chrintz.

I Sveriges kvartsfinal mot Egypten skadade sig Jim Gottfridsson. Senare på kvällen kom beskedet som alla fruktade: Fraktur och inget mer VM-spel för ”Gotte”. 

– Som alla andra lider jag också med ”Gotte”. Han har gjort ett fantastiskt mästerskap. Det var starkt av honom att stå där på bänken och hjälpa de andra spelarna. Alla vill spela en VM-semifinal på hemmaplan, så jag förstår att det är tungt för honom just nu. 

I Gottfridssons frånvaro lär kollegan Felix Claar få en stor roll på nio meter. 

– Jag är helt säker på att Felix kommer att lösa det galant. Han är fantastisk på att få med sig en gubbe i försvaret och sen släppa bollen i rätt tid. Sen kan även Eric Johansson spela lite på mittnio. Olle Forsell Schefvert har gjort det väldigt bra i Bundesliga och kan spela både tvåa och trea bakåt. Han kan också få en stor roll på fredag. Jag hoppas att Sverige håller ett bra tempo och hittar många lösningar.

Text: Olof Thyrelius Ericson