U-landslag / 11 augusti 2017

Danmark fick hål på Sverige

Danmark satte prägel på spelet efter paus, ryckte ifrån och höll undan medan Sverige fick allt större problem att prestera framåt. U19-landslaget är så smått under press efter sin andra VM-förlust, 26-29.

• • •

— De tar över taktpinnen, sen har vi en ledning i första som vi skulle förvaltat bättre, sade Jerry Hallbäck.

Första halvlek innehöll några tvära kast. Danmark ägde öppningen med sitt kontringsspel och det gav oroväckande vibbar från genrepsturneringen där de rödvita också vann på att trycka upp tempot.
Efter 2-5 och tio minuter kom en logisk och lyckad timeout, Sverige fann svar på spelvändningarna och kom till breda lägen i sitt anfallsspel.
Målvakten Erik Hvenfelt fick göra några räddningar och tände sig själv, väldigt alert när skotten började vina ner mot stolproten. Det gav 9-1 under tio riktigt lyckade minuter innan Danmark hämtade sig och nådde 14 lika i paus.
– Vi leder med 11-6 men får göra några byten när några gubbar börjar bli riktigt trötta, sade Hallbäck som fick se sitt lag släppa in motståndet i matchen på nytt.
En klar kurs mot slutspelet eller en nervdallrande upplösning låg fortfarande i potten för svensk del, men de danska kanthoten framförallt Mathias Gidsel till höger ställde till det i segerjakten.
Prickskyttet var också på dansk sida och Sverige fick jobba i bakvattnet efter en avvaktande start på andra halvlek.
– Vi blir lite ivriga, bränner en del och tar några enkla avslut i andrafas, hoppar upp och skjuter i treblock, sade Hallbäck.
Det hackade betänkligt i målskyttet och när klockan tickade upp mot 50 minuter gick luften ur. Två-tre bollar att hämta in blev fyra, ett målvaktsbyte till Måns Landgren hjälpte föga när Sverige hade bekymmer i anfallet.
Hyfsade siffror till sist när Viktor Hedin kom igenom flera gånger men spänningen var redan fördärvad. Danmark spelade säkert och gick i alla tillgängliga luckor när Sverige tvingades kliva ut i försvaret.
Efter en inledande seger och två förluster har Sverige halkat till den nedre halvan i tabellen. Fyra av sex lag går till åttondelsfinal, det som återstår för blågult är starka fullpoängare Frankrike och Bahrain som blandat och gett betydligt mer.
– Vi behöver ju vinna någon match till, men det var en tuff grupp redan från början. Det är bara att gnugga vidare, det är därför vi är här, sade Jerry Hallbäck efter ännu en matchkväll i sommarheta Tbilisi.
Jonathan Svensson och Oskar Sunnefeldt kom undan med bäst betyg för bra försvarsspel och allmänt ansvarstagande.

DANMARK–SVERIGE 29–26 (14–14)
Målskyttar, Danmark: Mathias Gidsel 8 (3), Emil B. Laerke 6, Emil M. Jakobsen 5, Moussa L. Dembele 3, Bjarke J. Nybo 2, Lukas Jörgensen 2, Nikolai Vinther, Jeppe Hauskov & Jens P. Dolberg alla 1
Sverige: Markus Thorbjörn 6 (1), Jonathan Svensson 5,  Oskar Sunnefeldt 4, Axel Morand 3,  Viktor Hedin 3, Jack Thurin 2, Marcus Ekman, Simon Örtelind & Melker Norrman alla 1.
Utvisningar, Danmark: 2 x 2 min. Sverige: 5 x 2 min.

11 augusti: Danmark, 26-29
13 augusti: Frankrike (16.00, svensk tid)

Marcus Ekman 6 mål
Bilden: Jack Thurin gjorde två mål för Sverige mot Danmark. Foto: Stephane Pillaud/IHF (arkiv)
Text: Fredrik Hasselgren