U-landslag / 12 juli 2019

Mardrömsstart ledde till förlust för U19-damerna

Efter förlusten i EM-premiären mot Norge blev det ett andra nederlag för U19-damerna på fredagseftermiddagen. Laget hamnade i ett tidigt underläge mot Rumänien och till slut blev det förlust med 20–30.

• • •

Sverige har fått en tung start på U19-EM. När det blev förlust i den inledande matchen mot Norge var målbilden inställd på att ta vinster i de två avslutande gruppspelsmatcherna. Så blir det inte nu när det även blev förlust mot Rumänien i match nummer två.
Rumänien gick upp i en 5–0-ledning när de inledande kantavsluten inte ville leta sig förbi rumänernas målvakt och inte heller när Sverige fick chansen från straffkastlinjen och motståndarna spelade med två spelare färre på banan gick det som önskat. Det fick Joel Tulldahl, förbundskapten i Niklas Harris frånvaro, att kalla på timeout efter drygt sju spelade minuter.
– Vi hade skapat lägen, men bränt dem. Vi behövde vara lugna i själva avslutsmomenten för vi skapade fina lägen men utan att sätta dit dem, sade Tulldahl om inledningen och gick även in på den defensiva biten.
– Defensivt stod vi bra i första skedet men gjorde inte klart situationerna. Vi behövde ha bättre längd i anfallsspelet och sätta dit bollarna.
Ytterligare fem mål från Rumänien rapporterades innan Lina Cardell spräckte nollan fram till 1–10 från höger. Det var just från kanterna som Sverige fick till det bäst. Cardell, tillsammans med kollegan på vänsterkanten Louise Rundcrantz, gjorde fem av Sveriges sex mål i den första halvleken. Bakåt fortsatte det dock att rinna iväg och i halvtid var det underläge med 6–18.
I den andra halvleken fick Sverige med sig en del enklare mål på kontring, vilket annars hade varit helt frånvarande under matchens första hälft.
– Vi fick lite hål på dem och satte in sju mot sex för att bryta den negativa trenden. Försvaret blev också offensivare, vi spelade mycket bättre, hjälpte varandra och fick stopp på deras anfall. Då fick vi också lite mer räddningar, kom åt bollen och kunde kontra. Det kunde vi inte under första tjugo.
Förändringarna medförde att blågult levererade betydligt fler mål framåt i andra, men att ta igen försprånget på tolv bollar var inte möjligt och slutresultatet skrevs till 30–20 med fördel Rumänien.
– Vi gav dem ett försprång på 10–0 och matchen slutar 30–20, där är de tio målen.
Den avslutande gruppspelsmatchen spelas mot Portugal och det är dit blickarna riktas nu.
– Framförallt får vi ta med oss andra halvlek härifrån. Vi gjorde klart situationerna, fick tryck i kontringarna och hade bättre bolltempo. Nu slåss vi tyvärr inte om platserna ett till åtta längre, men ska knipa niondeplatsen. Det ska vi kriga fullt för, försäkrar Tulldahl.
– Vi är besvikna över första tjugo och lite mer stolta över den andra halvleken. Nu bryter vi ihop i kväll, har vilodag i morgon och blickar framåt.
SVERIGE–RUMÄNIEN 20–30 (6–18)
Sverige: Louise Rundcrantz 6, Wilma Schelin 3, Lina Cardell 3, Isabelle Andersson 2, Malin Sandberg 2, Elma Örtemark 1, Maja Fredén 1, Amanda Sjöstrand Hallman 1, Moa Boqvist 1.
Rumänien: Patricia Valentina Moraru 7, Oana Stefania Jipa 5, Andra Liviana Moroianu 5, Andreea Cristina Popa 3, Diana Cristiana Samant 3, Ioana Beatrice Balaceanu 2, Denisa Andreea Valcan 2, Roberta Maria Stamin 2, Diana Cristiana Ciuca 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Rumänien: 4 x 2 min.
Domare: Ruud Geraets & Paul Geraets, Nederländerna.
Publik: 500 (Audi Györ Arena).