Nyheter

U-landslag / 14 augusti 2018

Mirakelvändning bakom svensk seger

Det blev ett drama av allra högsta kaliber när Sverige mötte Spanien i huvudrundans första i EM. Under matchens sista 18 sekunder vände Sverige ett underläge med en boll till seger. Svensk matchhjälte? Valter Chrintz.

• • •

Den sista minuten av mötet mellan Spanien och Sverige blev en rysare utan dess like. Spanien gjorde 27–26 med 55 sekunder kvar att spela och fick sedan se sin målvakt Roberto Rodriguez Lario rädda med 36 sekunder kvar.
Spanien tog efter det timeout, men ett heroiskt kämpande svenskt lag stal tillbaka bollen och Eric Johanssons mål efter 29.42 betydde 27–27.
Men dramat var långt ifrån över. Spanien sköt ett vådaskott utanför i anfallet därpå och med fyra sekunder kvar tog Dennis Sandberg timeout för att sätta upp riktlinjerna. Bollen gick efter det till Valter Chrintz som grejade straff med klockan på 60 spelade minuter. Straffen satte Chrintz själv hur behärskat som helst i mål och Sverige kunde jubla över en mirakulös vändning.
– En match varar väl i 60 minuter, är det inte så, frågar sig en glad Dennis Sandberg när han ombeds summera intrycken efter den svenska vändningen.
– Jag tycker ju det här är vår match egentligen hela tiden, vi är bättre än Spanien. Vi inleder första halvlek med ett jäkla fint försvarsspel men får det lite jobbigt en period, framförallt framåt, när vi byter runt så alla får vila. I andra halvlek byter vi mer eller mindre mål med varandra och till slut löser vi det. Otroligt roligt för killarna, dom hade verkligen bestämt sig för att kriga för varandra idag.
Vad säger du om Valter Chrintz nerver, eller snarare brist på dom, när han tar straffen?
– Både han och Ludvig Hallbäck är sådana, dom har inga nerver och älskar att spela såna här matcher. Det är deras livselixir att spela matcher när det är tajt och spännande. Jag var inte ett dugg orolig över att han skulle missa. Det är underbart att ha sådana killar i ett lag.
Chrintz får själv berätta om slutsekunderna:
– Egentligen ville tränarna att jag skulle lägga en spärr men jag hörde inte riktigt. Så då kommunicerade jag med Simon Möller med lite teckenspråk om att jag skulle finta om att möta bollen och sedan få ett långt pass av honom. Det gick hem, Simons kast var helt galet och satt rätt i näven på mig.
– Sedan får jag ett slag på armen och deras kille står innanför när jag ska ta avslutet. Så då blir det straff och det tar ett tag innan jag får skjuta den. Då gick jag mest bara runt och tänkte att det inte fanns något annat än att jag skulle sätta den. Jag visste också att deras målvakt rörde sig på min första rörelse, så då drog jag till direkt när domaren blåste och den gick in, haha.
Vad säger du om eran galna vändning egentligen?
– Jag vet knappt vad man ska säga, det är helt osannolikt egentligen. Det var ju en match helt avgörande för om vi skulle kunna få spela semifinal och vi hade marginalerna med oss. Men de där sista 18 sekunderna… Jag vet inte vad som händer där (skratt)!
Är detta något ni kommer ha nytta av mot Tyskland imorgon?
– Jag hoppas det blir en extra boost, att vi känner att vi aldrig behöver ge upp för att allt är möjligt i handboll tills dess att domaren blåser.
SPANIEN-SVERIGE 27–28 (11–11)
Spanien: Eduardo Calle Redondo 9, Ander Izquierdo Labayen 4, Alberto Martin Botet 3, Oscar Garcia Sanchez 3, Mamadou Diocou Soumare 3, Isidoro Martinez Llamazares 3, David Roca Rodriguez 1, Alvaro Preciado Ramos 1.
Sverige: Ludvig Hallbäck 10, Valter Chrintz 9, Kasper Larsson 2, Emil Berlin 2, Adam Blanche 2, Eric Johansson 2, Miguel Mbumba 1.
Utvisningar, Spanien: 3 x 2 minuter. Sverige: 2 x 2 minuter.
Publik: 250 (City Sports Hall Varazdin).
U18-EM I KROATIEN, GRUPP D
9 augusti:
Slovenien–Sverige 21–29 (17–11) Referat
Island–Polen 25–20 (11–9)
10 augusti:
Polen–Slovenien 22–32 (10–17)
Sverige–Island 24–29 (12–14) Referat
12 augusti:
Slovenien–Island 24–28 (8–15)
Sverige–Polen 34–30 (18–16) Referat
SLUTTABELL GRUPP D
1. Island 6p +14
2. Sverige 4p +7
3. Slovenien 2p -2
4. Polen 0p -19
HUVUDRUNDA
14 augusti:
Spanien–Sverige 27–28 (11–11)
Tyskland–Island 22–23 (10–13)
15 augusti:
Sverige–Tyskland (18.30)
Island–Spanien (20.30)
Resultat och tabeller från alla grupper
Svenska truppen 
Text: Marcus Löfström
Foto: EHF