U-landslag / 24 mars 2018

Säkrade VM-biljetten mot Polen

Sverige säkrade VM-platsen när man slog Polen med 28–23 (16–12) på lördagseftermiddagen.
– En stor glädje, säger förbundskapten Erik Larholm.

Med tanke på de nya reglerna där såväl gruppettan som grupptvåan går vidare till VM, var två poäng mot Polen lika med VM-biljett för U20-damerna.
Det sedan man vunnit mot Tjeckien på fredagen, och Nederländerna gjort detsamma på lördagen. Och visst säkrade Sverige VM-platsen som minst grupptvåa till slut efter att man varit i förarsätet mer eller mindre hela matchen.
– Nu är det bara glädje och en massa roligt, mer än lättnad. Lättnad låter som att man haft press på sig men det här är bara skoj. Nu har vi något att verkligen se fram emot, säger Erik Larholm med ett VM-klingande skratt.
Sverige visade var skåpet skulle stå i den här matchen redan från avkast och skaffade sig ett bra försprång på motståndet.
– Vi ledde som mest med 9–3 och hade väl maximal utdelning där i början. Efter det var matchen jämnare. Men vi gör 16 mål i första halvlek trots att vi kostar på oss att bränna ett par sexmeterslägen, det är bra gjort. Sedan höll vi nere de tekniska felen jämfört med matchen mot Tjeckien, analyserar Larholm vidare.
Med fyra måls ledning i paus kontrollerade Sverige skeendet i andra halvlek och när det skulle avgöras mot slutet plockade man fram en stabil defensiv.
– Periodvis stänger vi igen bakåt och sista kvarten mot Polen släpper vi bara tre-fyra mål, det blir avgörande den här gången.
Vad är du mest nöjd med den här gången, jämfört med matchen igår?
– I perioder spelar vi bättre och bättre som lag. Vi har kanske inte lika fin utdelning från nio meter som mot Tjeckien men en sådan som Victoria Larsson på vänsterkanten har hög procent idag. På andra kanten sköter sig Ida Gullberg bra också. Vi får mål från olika ställen, kanterna, mittsex, nio meter.
Larholm väljer även att lyfta fram insatserna från Olivia Löfqvist och Kristin Thorleifsdottir i matchen och nu handlar söndagens möte med Nederländerna helt och hållet om vilket lag som vinner gruppen.
– Dom är ett väldigt samspelt lag med en bra förstauppställning, springer bra och har hög fart. Men det finns svagheter hos dom också. Det brukar bli jämna matcher mellan oss.
POLEN–SVERIGE 23–28 (12–16)
Polen: Oktawia Plominska 6, Natalia Nosek 5, Aleksandra Stoklosa 5, Paulina Uscinowicz 3, Justina Swierczek 2, Marlene Urbanska 1, Dominika Wieckowska 1.
Sverige: Kristin Thorleifsdottir 5, Victoria Larsson 5, Olivia Löfqvist 4, Ida Gullberg 3, Hannah Scheuer Larsson 3, Thea Stankiewicz 3, Julia Olsson 2, Vilma Mathijs-Holmberg 1, Johanna Flygelholm 1, Hannah Flodman 1.
Utvisningar, Polen: 2 x 2 min. Sverige: 6 x 2 min.
Domare: Michail Mertinian & Evangelos Syrepisios, Grekland.
Publik: 475 (Älvhögsborg, Trollhättan).
Text: Marcus Löfström
Erik Larholm, Olivia LöfqvistKristin Thorleifsdottir, Ida Gullberg, Victoria Larsson