U-landslag / 17 augusti 2021

Två poäng när spelet i huvudrundan inleddes

I första matchen i huvudrundan fick de svenska U19-herrarna jobba hårt för att ta två poäng mot Island. Uppgiften klarades dock av och möjligheten att nå semifinalspel kvarstår.

Till huvudrundan i U19-EM hade Sverige med sig en poäng i bagaget och ytterligare två skulle säkras mot Island på tisdagskvällen. Sverige fick en fin start på matchen där det målmässiga övertaget växte till en början. Gruppspelets skyttekung, Elliot Stenmalm, hade extra bevakning från start, men ingen kunde hindra honom från att plocka sin egen straffretur och sätta dit 4–2 för Sverige. Ett par minuter senare gjorde Liam Kjellman 7–4 och med sitt 11–7-mål tog Robin Sanderhem upp ledningen till fyra bollar medan Alexander Lindén visade fina kvaliteter mellan stolparna.

Islänningarna släppte dock aldrig taget och i halvtid var ställningen 14–12 i blågul favör.

– Vi blev lite tröttare mot slutet och orkade inte ta oss förbi deras försvarsspelare, men kom ändå in i ledning i halvtid efter att ha spelat sju mot sex, sade förbundskapten Jesper Östlund om att avståndet ner till Island minskade mot slutet av halvleken.

Med kvarten kvar att spela kom även motståndarnas kvittering fram till 19–19 och från den punkten svängde matchen fram och tillbaka. Malte Celander tog Blågult upp i en ny tvåmålsledning men bara två minuter senare var det kvitterat igen. Nästa mål var även det isländskt och med åtta minuter kvar att spela var det alltså svenskt underläge.

Genom mästerskapet har de svenska U19-herrarna haft för vana att göra starka avslutningar på matcherna och så skulle det bli även denna gång. Isak Larsson kvitterade innan Celander ordnade ledningsmålet och sedan fick Stenmalm rejäl utdelning med tre mål på de sista tre minuterna, vilket säkrade segern med 29–27.

– Jag är jätteglad att vi vann, det var en extremt tuff match för oss där jag inte tycker att vi spelade bra. Ihop med Israel-matchen var det vår sämsta insats i turneringen hittills, men på något sätt så är vi rätt bra på att ta det i hamn och lösa segrarna och få med oss poängen.

– I det stora hela så är jag nöjd med två poäng, men vi behöver höja prestationen för att slå Slovenien i morgon, sammanfattade förbundskaptenen.

ISLAND–SVERIGE 27–29 (12–14)
Island: Gudmundur Bragi Astthorsson 9, Ísak Gústafsson 5, Thorsteinn Leo Gunnarsson 3, Arnor Isak Haddsson 2, Simon Michael Gudjonsson 2, Benedikt Gunnar Oskarsson 2, Andri Már Rúnarsson 2, Kristofer Mani Jonasson, Arnor Vidarsson.
Sverige: Robin Sanderhem 6, Malte Celander 4, Olle Österhall 4, Isak Larsson 4, Elliot Stenmalm 4, Felix Möller 2, Julian Sjögren 2, Assar Kammenhed 2, Liam Kjellman.
Utvisningar, Island: 2 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Sami Kinnari & Johan Skogberg, Finland.
Publik: 100 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien).