Nyheter

U-landslag / 4 juli 2019

U17-herrarna säkrade finalplats

Torsdagsförmiddagens seger mot Italien följdes upp med gruppfinal mot Island för det svenska U17-landslaget. En genomgående stark insats gjorde att blågult är klara för finalen av European Open i Scandinavium.

• • •

Det slapp bli någon målskillnadsaffär mellan Sverige och Tjeckien om gruppsegern i huvudrundan. Den isländska segern mot tjeckerna tidigare under dagen lade grunden för det som blev en ren gruppfinal mot Island i en kamp om den ena finalplatsen i European Open.
– När vi fick reda på att Island slagit Tjeckien började vi tagga. Vi gick in hundraprocentigt direkt, berättade Elliot Stenmalm som stod för en imponerande insats.
– Vi hade pratat mycket om den energin som Island har och hur de kan spela handboll när de blir galna och typ käkar flugsvamp och bara kör. Vi som har mött många islänningar tidigare och vet hur de funkar har stor respekt för det, förklarade förbundskapten Tomas Axnér.
Island klev snabbt upp i en 3-0-ledning och det välväxta isländska försvaret utmanade den svenska offensiven till att försöka hitta nya lösningar. Stenmalm förstod att det var svårt att skjuta över mittförsvaret så istället blev det ett lågt och maskerat skott från Sveriges nummer elva som ledde fram till lagets första mål i matchen.
Kontringsspelet har hela tiden varit en väg framåt för blågult och det var efter en sådan som kvitteringen kom. För efter de inledande tre baklängesmålen höll Oscar Sävinger tätt och försvaret höjde nivån. Och som så många gånger förr i EO var det Julian Sjögren som var snabbt framme på sin vänsterkant och kunde utjämna.
– I början var det lite knackigt spel och hade någon stolpe emot oss men jag tycker att vi kämpade oss tillbaka därifrån. Vi kontrade in det och behöll det hela vägen, sade Stenmalm.
Sedan tog Sverige över mer och mer. Ledningen greppades och behölls hela vägen in på signalen för 25 minuters spel då ställningen var 11–9.
Stenmalm fortsatte att imponera i den andra halvleken. Var det inte ett välplacerat skott från distans så snodde han själv åt sig bollen i defensivt läge och gick på egen kontring. Island skuggade dock Sverige under lång tid och under länga stunder var de enbart ett mål bakom.
När Island på kort tid först fick ett direkt rött kort och sedan en tvåminutare, fanns chansen att sticka iväg. Men det skulle bli en dramatisk avslutning. Med två och en halv minut kvar att spela skiljde det endast ett mål mellan lagen och det gällde att behålla fokuset. Albert Månsson visade detta när han skickade in 21–19 från straffkastlinjen och Marcus Lennernäs satsade allt när läget dök upp. Detta ledde till att Sverige säkrade finalplatsen med 22–19 på resultattavlan.
– På det hela är det en jättebra försvarsinsats. Det märks också att vi lärt oss av Tjeckien-matchen, vi är mer fokuserade på slutet och har nånstans kontroll på händelserna även om de närmade sig. Som helhet kändes det rättvist och stabilt, menade Axnér.
På fredag kväll väntar nu Färöarna i finalen av European Open och Stenmalm vet vilken inställning som gäller.
– Vi ska ladda om och gå in med samma koncentration som inför denna matchen så tror jag att vi kommer ta det!
ISLAND–SVERIGE 19–22 (9–11)
Island: Isak Gustafsson 5, Arnor Vidarsson 4, Arnor Isak Haddsson 3, Kristofer Mani Jonasson 2, Tryggvi Gardar Jonsson 2, Gudmundur Bragi Astthorsson 1, Andri Mar Runarsson 1, Tryggvi Thorisson 1.
Sverige
: Elliot Stenmalm 7, Julian Sjögren 3, Axel Skoog 3, Elias Hall 2, Felix Möller 2, Alvin Siren 2, Malte Celander 1, Marcus Lennernäs 1, Albert Månsson 1.
Utvisningar, Island: 2 x 2 min, 1 rött kort. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Stefan Berdic & Filip Sorak, Serbien.
Publik: 350 (Valhalla, Göteborg).
EUROPEAN OPEN, GRUPP A
1 juli: 
Tjeckien–Schweiz 23–20
Luxemburg–Storbritannien 29–13
Sverige–Ryssland 28–21 Referat
Tjeckien–Storbritannien 44–8
Ryssland–Luxemburg 23–14
Sverige–Schweiz 29–13 Referat
2 juli: 
Ryssland–Tjeckien 19–26
Schweiz–Storbritannien 33–11
Sverige–Luxemburg 27–13 Referat
3 juli: 
Luxemburg–Tjeckien 15–21
Ryssland–Schweiz 20–20
Sverige–Storbritannien 36–7 Referat
Ryssland–Storbritannien 32–16
Luxemburg–Schweiz 13–22
Sverige–Tjeckien 25–25 Referat
Tabell: 
1) Sverige, 9 p, +66
2) Tjeckien, 9 p, +52
3) Schweiz, 5 p, +12
4) Ryssland, 5 +, +11
5) Luxemburg, 2 p, –22
6) Storbritannien, 0 p, –119
EUROPEAN OPEN, HUVUDRUNDA, GRUPP 1
3 juli: 
Island–Italien 22–19
Sverige–Tjeckien 25–25
4 juli:
Sverige–Italien 22–19 Referat
Tjeckien–Island 25–28
Island–Sverige 19–22
Tjeckien–Italien (17.00)
Tabell:
1) Sverige, 5 p, +6
2) Island, 4 p, +3
3) Tjeckien, 1 p, –3
4) Italien, 0 p, –6
5 juli: Placeringsmatcher
Livestreaming
Matcher, tabeller, resutat
Text: Erik Malmqvist
Foto: Karin Celander