Herr / 22 januari 2023

Sjätte raka segern i VM

Sverige avslutade huvudrundan i Göteborg med flaggan i topp. 32–30 skrevs segersiffrorna mot Portugal.
– På det stora hela en stabil insats, kommenterade Mikael Appelgren efter matchen.

Sverige kom avslappnade till söndagens möte med Portugal. Biljetten till slutspelet i Stockholm kvitterades ut redan i fredags då Sverige besegrade Island med 35–30. Dessutom var man redan klara gruppsegrare.

Portugal å andra sidan hade precis allt att spela för. Vid seger eller kryss skulle portugiserna göra Sverige sällskap i kvartsfinal. Förlust däremot skulle innebära ungerskt avancemang.

Matchen var den sista i Göteborg och Scandinavium för den här gången. 11 670 åskådare noterades i matchprotokollet.

– Det var inga problem att tagga till i kväll. Att spela i Scandinavium är helt fantastiskt, kommenterade Oscar Bergendahl efter slutsignal.

Första halvlek var jämn. Högerkanten Daniel Pettersson gav Sverige ledningen 9–8 efter mål i öppen kasse. Portugal svarade då med matchens första time-out.

Eric Johansson tog ofta rätt beslut i Sveriges övertalsspel. Totalt gjorde vänsternian fyra mål i första halvlek, fler än någon annan spelare på plan.

– Jag har kommit till de lägena jag vill. Men som lag måste vi förbättra vårt försvarsspel. De får glida igenom allt för lätt, kommenterade Johansson i paus.

Totalt gjorde Eskilstunasönerna Daniel Pettersson och Eric Johansson 15 av Sveriges 32 mål.

Men det var Portugal som ledde matchen efter 30 spelade minuter. Gästernas Antonio Areia ordnade uddamålsledning i paus efter straffmål från sju meter. 13–14 skrevs halvtidsresultatet i Scandinavium. Noterbart var alla fyra utvisningar i första halvlek tilldömdes Portugal.

– Vi hade lite problem i första halvlek med deras mittsexor. Men på det stora hela var det en stabil insats från oss, menade Mikael Appelgren.

Om Sveriges lagmaskineri hackade i den första halvleken var det betydligt bättre snurr på grejerna i den andra. Tobias Thulin var tryggheten själv mellan stolparna och släppte endast in fem mål på de första 15 minuterna.

I anfallsspelet hotade Sverige från alla positioner. Mellan minut 40 och 43 gjorde Sverige fyra raka mål och gick från likaläge 18–18 till ledning 22–18. Ett matchavgörande ryck trodde de flesta.

Men ett desperat Portugal vägrade ge sig. Genom ett följsamt försvarsspel höll de nere Sveriges siffror. I den 55:e minuten reducerade Portugals Victor Iturriza till 26–27.

Sverige tog time-out och lyckades genast gå upp i en ny fyramålsledning. Tre raka mål från Daniel Pettersson och Olle Forsell Schefvert avgjorde matchen.

– Det var skönt att vi kunde vända matchen i andra halvlek. Vi behöll lugnet framåt, kommenterade Eric Johansson efter matchen.

32–30 skrevs slutsiffrorna i Scandinavium efter att Portugals Antonio Areia gjort sitt nionde mål för kvällen.

– Överlag gjorde vi en jättebra match, konstaterade Bergendahl.

Under måndagen åker det svenska landslaget upp till Stockholm för att påbörja förberedelserna inför VM-kvartsfinalerna, som går av stapeln på onsdag kväll i Tele2 Arena. Sverige ställs då mot antingen Danmark eller Egypten.

SVERIGE–PORTUGAL 32–30 (13–14)

Sverige: Daniel Pettersson 8, Eric Johansson 7, Oscar Bergendahl 3, Lucas Pellas 3, Olle Forsell Schefvert 2, Jonathan Carlsbogård 2, Jim Gottfridsson 2, Max Darj 2, Lukas Sandell, Linus Persson, Felix Claar.
Portugal: Antonio Areia 9, Victor Iturriza 7, Rui Silva 6, Francisco Costa 4, Fabio Magalhaes 2, Leonel Fernandes, Luis Frade.
Målutveckling: 5 min: 1–0, 10 min: 4–4 15 min: 7–8, 20 min: 9–9, 25 min: 11–12, 30 min: 13–14, 35 min: 14–15, 40 min: 18–18, 45 min: 24–19, 50 min: 26–22, 55 min: 28–26, 60 min: 32–30.