Sverige repade sig i andra halvlek efter en riktigt tuff start mot Frankrike i EHF Euro Cup. Från tiomålsunderläge i paus skrevs slutsiffrorna i Orléans till 37–31.
I debuten som svensk förbundskapten väntade tuffast möjliga motstånd för Michael Apelgren – bortalandskamp mot de regerande Europamästarna, Frankrike, i EHF Euro Cup. I säsongens första startuppställning fick Andreas Palicka chansen i målet, och bland utespelarna fick Lucas Pellas, Oscar Bergendahl, Sebastian Karlsson, Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren förtroendet.
I Orléans fick Sverige värsta tänkbara start. Ett heltaggat franskt försvar och flera tekniska fel gjorde att Sverige fick vänta länge på första målet. Frankrike tog ledningen med 6–0 och det dröjde hela tio minuter innan Lucas Pellas spräckte nollan efter en svensk timeout. Men Frankrike drog ifrån till 10–1 och då tog Michael Apelgren en ny timeout.
Apelgren började rotera laget och efter 15 minuter gjorde Lukas Nilsson comeback i landslaget efter nästan fem års frånvaro. Vänsternian hittade nätet direkt och några minuter senare fick Edwin Aspenbäck göra landslagsdebut.
När matchklockan stod på 21 minuter ledde Frankrike med 17–4, men innan paus putsade Sverige till siffrorna något till 21–11.
Sverige kom ut betydligt bättre i andra halvlek och började successivt att äta upp det stora underläget, trots bra målvaktsspel från Charles Bolzinger. Och detsamma gällde inbytte Tobias Thulin som räddade flera franska skott.
– Det fanns lite grejer som vi uppenbarligen var tvungna att rätta till tajmingmässigt. Men annars handlade det om att visa lite karaktär och jag behövde av de ledande spelarna att de klev fram i en situation som var blytung som ny förbundskapten, sa Michael Apelgren till Viaplay efter matchen.
Sverige krympte avståndet till sex mål och vann den andra halvleken med 20–16. Men den tuffa starten i första halvlek gjorde att slutresultatet skrevs till 37–31.
– Det var mörkt i början, det är det inget snack om. Vi hittar inte tajming och hittar egentligen ingenting. Det är klart att det var en vråltuff start, så man får ändå vara glad att det blev anständigt till slut, sa Apelgren och fortsatte:
– Känslan är att vi lyckas korrigera och komma in i det lite bättre efter paus. Dels är det några spelare som är nya och dels är det många av de här gubbarna som just nu inte får så mycket speltid till vardags. Då märker man hur otroligt vassa Frankrike kan vara på bortaplan och då kan man falla ganska djupt. Det är i alla fall positivt att vi visade karaktär när vi var i en svår sits.
På söndag får Sverige chansen att revanschera sig i EHF Euro Cup när man ställs mot Danmark i Linköping.
– Vi vill alltid vinna landskamper. Någonstans gäller det också nu att förbereda oss och börja jobba med saker som vi kan använda i mästerskapet, när det verkligen gäller. Det är klart att man hade kunnat få lite mer lugn och ro, men det är ingen ide att lipa över det utan det gäller att göra det bättre mot Danmark på söndag, avslutade Michael Apelgren till Viaplay.
FRANKRIKE–SVERIGE 37–31 (21–11)
Frankrike: Hugo Descat 9, Thibaud Briet 6, Dylan Nahi 4, Aymeric Minne 3, Melvyn Richardson 3, Ludovic Fabregas 3, Yanus Lenne 2, Nedim Remili 2, Dika Mem 2, Nicolas Tournat 2, Benoit Kounkoud.
Sverige: Lucas Pellas 6, Felix Möller 4, Albin Lagergren 4, Hampus Wanne 3, Sebastian Karlsson 2, Jim Gottfridsson 2, Jonathan Edvardsson 2, Oscar Bergendahl 2, Karl Wallinius 2, Lukas Nilsson 2, Jonathan Carlsbogård, Isak Persson.
Målutveckling: 5 min: 3–0, 10 min: 5–0, 15 min: 12–3, 20 min: 16–4, 25 min: 18–8, 30 min: 21–11, 35 min: 25–13, 40 min: 27–16, 45 min: 28–20, 50 min: 31–23, 55 min: 33–27, 60 min: 37–31.
Utvisningar, Frankrike: 3 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Ante Mikelic & Petar Paradina, Kroatien.
Publik: 5 567 (Arena Orléans, Frankrike).
EHF EURO CUP
Omgång 1: Frankrike–Sverige (37–31), Danmark–Norge (32–27)
Omgång 2: Sverige–Danmark, Norge–Frankrike Spelas 9/10 november
Omgång 3: Sverige–Norge, Danmark–Frankrike Spelas 12/13 mars
Omgång 4: Norge–Sverige, Frankrike–Danmark Spelas 15/16 mars
Omgång 5: Sverige–Frankrike, Norge–Danmark Spelas 7/8 maj
Omgång 6: Danmark–Sverige, Frankrike–Norge Spelas 11 maj
Foto: Bildbyrån