Nyheter

Dam / 21 april 2021

Matthijs Holmberg: ”Vi ska vinna matchen”

Hon kom till Lund för att vara reserv på plats men tidigt stod det klart att hon skulle ta plats i matchtruppen. Vilma Matthijs Holmberg landslagsdebuterar i kväll när Sverige ska säkra VM-biljetten.  

– Det ska förstås bli riktigt häftigt, säger 22-åringen.

I söndags anlände Vilma Matthijs Holmberg till Lund med vetskapen om att hon skulle vara med som extraspelare på plats under avslutningen av kvalet, i måndags fick hon beskedet att hon skulle få spela då tre spelare lyftes bort från den svenska truppen.

I det läget var hon den enda debutanten i laget, men när det är avkast i Sparbanken Skåne Arena klockan 18.10 får hon sällskap av ytterligare sex.

Anledningen är det konstaterade covid-19-utbrottet i den svenska truppen. Samtliga spelare och ledare som var med i Ukraina, där Sverige vann första mötet med 28–14, plockades bort från dagens trupp och nya spelare och ledare har kallats in.

Matthijs Holmberg och Isabelle Andersson, som är den andra spelaren som togs ut för att komma och träna med landslaget under dagarna i Lund, hann aldrig träffa laget som var i Ukraina och kan därmed spela kvällens match.

– Det är en väldigt speciell situation och det har varit många turer fram och tillbaka. Det har bara varit att hänga på, det har inte funnit så mycket vi har kunnat göra åt situationen, säger 22-åringen som kommer från en lysande säsong i Nackaklubben Skuru IK.

När du kom till Lund i söndags, vad tänkte du då? 

– Det var jättekul att jag skulle få chansen att vara med och träna med landslaget igen. Väldigt roligt och inspirerande.

Och i måndags, när du fick beskedet att du skulle ta plats i matchtruppen? 

– Jag blev väldigt glad, även om det förstås var tråkiga omständigheter. Det är aldrig roligt när någon blir sjuk. Jag var ju inställd på att vara reserv på plats, sen vet man ju att saker kan hända, särskilt i dessa coronatider.

Hur länge har du drömt om att få dra på dig landslagströjan? 

– I hela min handbollskarriär, skulle jag säga. Det tror jag är alla barns dröm, så det ska förstås bli riktigt häftigt.

Faktum är att Vilma inte är den första i familjen att spela i det svenska A-landslaget. Mamma Anette debuterade i landslaget mot Norge 1988 och spelade då med bland andra Mia Hermansson-Högdahl, Anna-Lena Pihl och Britt Forsell-Schefvert. Totalt blev det 48 A-landskamper (73 mål), där den sista spelades 1993.

– Hon är förstås otroligt stolt nu. Vi delar väldigt mycket i livet och snackar mycket handboll. Vi fick till och med spela en match tillsammans i Ulricehamn innan vi flyttade tillbaka till Tyresö, det var väldigt speciellt. Hon hade egentligen slutat, men var med den matchen för att vi skulle få några minuter tillsammans, säger Vilma, vars kusin Tilda Matthijs är en av nyckelspelarna i SHE-konkurrenten Önnered.

– Jag kommer från en riktig handbollssläkt och hängde mycket i hallen som liten. Jag var med på mammas träningar och hon har berättat hur hon ammade mig i halvtid på matcherna.

Tillbaka till kvällens match där en VM-plats står på spel. Segraren i dubbelmötet får spela VM i Spanien i december. Förutom Matthijs Holmberg debuterar Rebecca Nilsson, Victoria Larsson, Jackie Moreno, Linnea Pettersson, Amelia Lundbäck och 18-åriga Nina Koppang i A-landslaget.

– Det är mycket som står på spel, men det är förstås väldigt kul och inspirerande. Vi får spela efter de förutsättningar vi har, men chanserna är bra. Laget som var i Ukraina löste en bra målskillnad, så förhoppningsvis kan vi spela avslappnat.

– Vi ska vinna matchen och ta Sverige till VM, något annat finns inte. Sen ska man ju komma ihåg också att det är en speciell match för Ukraina också. Vi har ändå koll på dem, men de har inte en aning om vilka de ska möta, den fördelen har vi förutom resultat från första matchen.

Matchen mot Ukraina sänds på SVT 2 och SVT Play och sändningen startar 18.00.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån