Nyheter

Herr / 27 januari 2023

Femmålsförlust i VM-semifinalen

Sverige föll med 26–31 (12–16) i fredagens VM-semifinal mot Frankrike. Därmed spelar Sverige bronsmatch mot Spanien på söndag.

– Vi låg efter hela matchen tyvärr. Vi fick inte träff bakåt, summerade Jonathan Carlsbogård.

Det utlovades en stor handbollskväll i Stockholm på fredagen den 27 januari 2023. Frankrike ställdes mot Sverige i VM-semifinal i Tele2 Arena, som i kväll besöktes av 19 128 åskådare (nytt publikrekord för svensk handboll).

När lagen möttes i VM-semifinal 2021 och EM-semifinal 2022 var det Sverige som gick segrandes ur striden. Således var fransmännen på jakt efter revansch i kväll.

Det var också Frankrike som genom Nedim Remili som gjorde kvällens första mål. Sveriges Albin Lagergren kvitterade till 1–1 kort därefter och öppnade det blågula målkontot.

Efter sju minuter var ställningen 3–2 i blågul favör i Stockholm. Därefter svarade Frankrike för fyra raka mål. I den tolfte minuten utökade världsstjärnan Dika Mem till 6–3.

Sverige, som missade flera klara lägen samt tog ett par dåliga beslut i det uppställda anfallsspel, fick lov att gå in i halvtidsvilan i underläge. 16–12 skrevs paussiffrorna efter 30 minuter.

Medan Sverige fick slita hårt i sitt anfallsspel, kom Frankrike med precis rätt fart i sina omställningar. I kombination med de franska spelarnas starka fysik fick de snabbt ett övertag gentemot Sveriges försvar. Dessutom lyckades de flera gånger växla upp sina pricksäkra skyttar. Sammantaget fick Sverige dålig träff i sin defensiv.

– De kom med mycket speed och vi lyckades inte stå upp så bra som vi vill göra. Tyvärr gjorde vi inte heller mål på våra bra lägen, kommenterade Max Darj i paus.

Frankrike trivdes mycket mer med matchbilden än vad Sverige gjorde. Kentin Mahé var säkerheten själv från sju meter. Frankrikes mittnio, som en gång i tiden representerade Hammarby IF, noterades för fyra straffmål i den första halvleken. Sverige å andra sidan missade sitt enda straffkast i densamma.

En av de blågula ljusglimtarna i första halvlek var Eric Johansson. 22-åringen, som är yngst i den svenska VM-truppen, gjorde tre viktiga mål i första halvlek. Totalt gjorde Eskilstunasonen fem mål i semifinalen, flest av alla svenska spelare.

Frankrike var genomgående bättre i duellspelet. Just därför kunde de hålla sin ledning intakt under hela andra halvlek. Dessutom var det lekande lätt för fransmännen att hitta in till sina skickliga linjespelare. Totalt noterades de två franska mittsexorna för tio mål.

– De var lite starkare än oss idag, konstaterade Jonathan Carlsbogård.

I den 48:e minuten gjorde Oscar Bergendahl 22–24. Ett viktigt mål för Sverige som kröp sig närmare Franrike i målprotokollet. Men utan några målvaktsräddningar, kombinerat med ett tafatt försvarsspel, kom Sverige aldrig ikapp kvällens starka motståndare.

– Försvarsspelet satt inte idag, erkände Eric Johansson efter slutsignal.

I den 55:e minuten utökade Nicolas Tournat till 30–24. Ett mål som satte spiken i den blågula kistan. Sveriges gulddrömmar gick upp i rök med knappt fem minuter kvar att spela.

– Vi försökte springa men fick inte den andra fasen som vi ville ha, menade Carlsbogård, som med några minuter kvar att spela fick syna det röda kortet.

Ett rutinerat Frankrike vann semifinalen med 31–26. Därmed möts de regerande världsmästarna Danmark och de regerande olympiska mästarna Frankrike i VM-final på söndag.

Sverige ställs mot Spanien i bronsmatchen på söndag. Tid för avkast i Tele2 Arena är klockan 18.00.

– Vi kommer vara bittra idag och tidigt imorgon, men sen är det fullt fokus på nästa match och göra det bästa utav det, avslutade Carlsbogård.

FRANKRIKE–SVERIGE 31–26 (16–12)

Frankrike: Ludovic Fabregas 6, Dika Mem 5, Kentin Mahé 5, Nedim Remili 4, Nicolas Tournat 4, Yanis Lenne 3, Elohim Prandi 2, Dylan Nahi, Romain Lagarde.
Sverige: Eric Johansson 5, Felix Claar 4, Daniel Pettersson 4, Jonathan Carlsbogård 3, Albin Lagergren 2, Oscar Bergendahl 2, Hampus Wanne 2, Niclas Ekberg 2, Luksa Sandell, Max Darj.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 4–3, 15 min: 9–6, 20 min: 10–8, 25 min: 14–9, 30 min: 16–12, 35 min: 18–14, 40 min: 21–17, 45 min: 24–21, 50 min: 26–23, 55 min: 30–25, 60 min: 31–26.