Nyheter

U-landslag / 15 augusti 2018

Sverige klart för semifinal efter ny vändning

Det var bara seger som gällde om det skulle bli semifinal – och de svenska U18-herrarna gick in och var bäst när det gällde igen. Segersiffrorna mot Tyskland skrevs till 30–27 efter en ny spännande avslutning.
– Det är de här matcherna vi spelar, tränar och lever för och vi går in och visar sådan energi och moral, säger målvakter Fabian Norsten som kom in och blev en av de svenska matchvinnarna.

• • •

De svenska U18-herrarna har i tre raka matcher haft kniven mot strupen. Först besegrades Polen i den avslutande gruppspelsmatchen och avancemanget till huvudrundan blev ett faktum.
Dit kom Sverige med noll poäng och var illa ute mot Spanien i går. Med 19 sekunder kvar att spela låg Sverige under, men lyckades mirakulöst vända matchen till seger. I den avslutande matchen i dag krävdes seger mot Tyskland för att Sverige skulle nå semifinalen – och visst gick det vägen.
– Man blir stolt över sättet som grabbarna går in och levererar, särskilt efter urladdningen i går. All heder till dem, säger en glad förbundskapten i form av Dennis Sandberg.
Sverige inledde matchen övertygande, fick träff på tyskarna och ryckte åt sig ledningen, men motståndaren arbetade sig in i matchen, kom ifatt och gick förbi innan Sverige kunde se till att det ändå var oavgjort i halvtid.
Med drygt tolv minuter kvar att spela låg Sverige under med 20–22 då Dennis Sandberg tog timeout i ett försök att ta tillbaka kommandot.
– Vi pratade dels om spelval framåt, men också hur vi skulle hantera försvaret. Vi gick bort oss ett par gånger på rad, men efter det kommer Fabian (Norsten) in i målet och gör ett par viktiga räddningar och möjliggör att vi kan rycka ifrån igen, säger Sandberg, som ser faktumet att han går runt på hela laget som en viktig faktor till de senaste dagens framgångar.
– Vi har en styrka i att vi har många skickliga spelare och i och med att vi har gått runt på alla har vi orkat i slutet av matcherna, vilket visat sig vara avgörande i går och i dag. Vi är starka de sista tio.
Tyresös Fabian Norsten delar på målvaktssysslan tillsammans med Sävehofs Simon Möller och Redbergslids Kristian Zetterlund. Han kom in något anfall före timeouten och levererade.
– Det är inte lätt att komma in i ett läge där man lett stora delar av matchen och plötsligt ligger under med två och verkligen måste rädda bollar direkt, men jag lyckades göra ett par räddningar och få ut bollen snabbt, säger Norsten.
– Vi kom in i mellanrundan med vetskapen att vi förmodligen behövde vinna två matcher för att nå semifinal och spå går vi in och gör det. Det är fantastiskt att vi nu kommer att få spela ännu en häftig match.
Matchens bäste spelare var annars Valter Chrintz. IFK Kristianstads trollgubbe på högersex som i går blev stor hjälte mot Spanien, stänkte in elva mål och är med och slåss i toppen av skytteligan tillsammans med bland andra Ludvig Hallbäck (åtta mål i dag).
I semifinalen 18.00 på fredag väntar Danmark.
– Vi har aldrig mött dem och har inte koll på dem just nu, men det blir ett jobb i kväll och i morgon att läsa in oss på dem. Tre nordiska lag i semifinalen är en väldigt häftig prestation, säger Dennis Sandberg.
SVERIGE–TYSKLAND 30–27 (14–14)
Sverige: Valter Chrintz 11, Ludvig Hallbäck 8, Emil Berlin 2, Adam Blanche 2, Jesper Jensen 2, Eric Johansson 2, Kasper Larsson, Erik Sääf, Miguel Mbumba.
Tyskland: Tolga Durmaz 6, Loris Kotte 5, Yannick Danneberg 4, Torben Matzken 3, Jaris Tobeler 2, Ian Weber, Alexander Weck, Alexander Reimann, Juri Knorr, Julian Köster, Finn Zecher, Veit Mävers.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min + ett direktrött. Tyskland: 3 x 2 min.
Domare: Michail Mertinian & Evangelos Syrepisos, Grekland.
Publik: 100 (Vrazdin Stadssporthall).
U18-EM I KROATIEN, GRUPP D
9 augusti:
Slovenien–Sverige 21–29 (17–11) Referat
Island–Polen 25–20 (11–9)
10 augusti:
Polen–Slovenien 22–32 (10–17)
Sverige–Island 24–29 (12–14) Referat
12 augusti:
Slovenien–Island 24–28 (8–15)
Sverige–Polen 34–30 (18–16) Referat
Tabellen: 1) Island 6 p, 2) Sverige 4 p, 3) Slovenien 2 p, 4) Polen 0 p.
HUVUDRUNDA
14 augusti:
Spanien–Sverige 27–28 (11–11) Referat
Tyskland–Island 22–23 (10–13)
15 augusti:
Sverige–Tyskland 30–27 (14–14)
Island–Spanien 27–33 (13–18)
Tabellen:
1) Island 4 p
2) Sverige 4 p
3) Tyskland 2 p
4) Spanien 2 p

Resultat och tabeller från alla grupper
Svenska truppen 
Text: Daniel Vandor
Foto: EHF