U-landslag / 13 augusti 2018

Sverige skakade av sig Egypten i slutminuterna

Det blev tuffare än väntat för Sveriges U18-damer mot gruppjumbon Egypten. Först under matchens döende minuter kunde man säkra segern och ta sig vidare till åttondelsfinal.

• • •

På papperet såg det ut som två säkra poäng när Sverige ställde upp mot hittills poänglösa Egypten. Men matchen blev allt annat än enkel. Egypten stretade mot ordentligt och det var först med en och en halv minut kvar som svenskorna verkligen kunde säkra segern.
– Rent statistiskt hade vi råd att förlora den här matchen rätt stort och ändå gå vidare, men det är klart vi ville vinna och gå till åttondelsfinal med en bra prestation. Det vi ser idag är lite internationell handboll i ett nötskal och vi underskattade verkligen inte Egypten. Vi var beredda på långa anfall med handen upp. Det blev också mycket drag och slit, fula grejer, säger Niklas Harris.
Sverige såg annars ut att rycka ifrån ordentligt efter 20 minuter spelade av den första halvleken. Nina Dano, tillbaka i ordinarie spel igen efter knäskadan, satte en av sina säkra straffar till 4–9 och Sverige var i det läget klart bättre.
– I den sekvensen tycker jag att vi inte gör jobbet riktigt. Man liksom väntar på rycket och visst borde vi dödat matchen mycket tidigare. Istället för att göra färdigt jobbet börjar vi slarva, men det tycker jag blev bättre i andra halvlek, menar Harris.
Samtidigt som de tekniska felen började dugga tätt kom Egypten in i matchen, ofta genom inspel till linjen som innebar straff. En framgångsrik taktik för laget matchen igenom. Man kvitterade till 9–9 och hade även ledning 12–11, innan Sverige kom tillbaka och ordnade ett övertag i paus.
Även i andra halvlek skapade sig Sverige en lucka, den här gången till 20–16. Men återigen dippade formen och återigen kom Egypten tillbaka. Niklas Harris tog timeout efter 24.50 och 22–22 på tavlan, och efter den taktiska genomgången kom avgörandet så småningom. De två poängen som säkrade fjärdeplatsen i gruppen var hemma när Isabelle Andersson kontrade in 23–26 med klockan på 28.19 och Sverige hann sedan med två mål till innan matchen var över.
Sverige möter nu antingen Tyskland eller Rumänien i åttondelsfinal, vilka det blir avgörs senare under måndagskvällen.
– Det är två fysiska lag som passar oss ganska bra ändå, vi gillar det spelet. Tyskland är lite mer skyttebetonade medan Rumänien går mer på rulle. Vi kommer gå in som underdogs här men ändå med bra chanser, kanske 35-40 segerchans. Får vi en bra träning på tisdagen och lite roliga sociala aktiviterer kan vi definitivt vinna, säger Niklas Harris.
Amanda Sjöstrand Hallman har under hela VM visat prov på just det där fysiska spelet Harris pratar om, så även mot Egypten där hon fick plåstras om efter en hård smäll.
– Det kom på knäet men nu är det lugnt. Jag tycker inte vi var med riktigt från början i första halvlek, framförallt försvarsmässigt. Visst, vi släpper kanske inte så många mål men sättet vi spelar på är inte så som vi vill spela. Det blev bättre i andra halvlek.
Hur frustrerande är det som försvarare att spela så länge i försvaret, för att sedan se Egypten få en straff med sig så ofta?
– Det är klart det är jobbigt. Det går inte snabbt, man står liksom och väntar och så plötsligt kommer det en boll. Men det är något man får lära sig också, dom får ju sina straffar för att vi inte jobbar klart situationerna.
Hur mår du i kroppen idag? Det har varit en tuff turnering för dig.
– Det är klart man är trött, men det är bara att kämpa på. Lite vila imorgon blir gott så man känner sig extra fräsch i åttondelsfinalen.
UPPDATERING: Sent på måndagskvällen blev det klart att Rumänien är Sveriges motståndare i åttondelsfinalen. Matchen spelas onsdagen den 15:e augusti och avkast är 16.15.
EGYPTEN-SVERIGE 23–28 (13–14)
Egypten: Rana Mohamed Rady Ahmed 8, Yara Salah Elsayed Hassanein 4, Farida Hany Mahmoud Mabrouk 4, Salma Abdelrazek Ali Eid Ali 4, Samira Refat Kamal Refaie 1, Aya Tarek Morsy Khedr 1, Nada Mamdou Gouda Wahdan 1.
Sverige: Nina Dano 9, Isabelle Andersson 6, Amanda Sjöstrand Hallman 3, Jackie Moreno 2, Malin Sandberg 2, Wilma Schelin 2, Kajsa Dahlberg 2, Zandra Jarvin 1, Ebba Wallenberg 1.
Utvisningar, Egypten: 8 x 2 minuter, ett rött kort. Sverige: 4 x 2 minuter.
Publik: 100 (Hall Legionow).