Nyheter

Herr / 2 oktober 2023

Glenn Solberg fortsätter som svensk förbundskapten

Efter fyra mästerskap som förbundskapten för herrlandslaget kommer Glenn Solberg att leda Sverige över ytterligare fyra. I dag har han skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig till sommaren 2026. 

– Jag är oerhört glad och stolt över att få fortsätta att arbeta med ett av världens bästa landslag, säger han. 

I mars bestämde sig Tomas Axnér för att fortsätta att leda det svenska damlandslaget till sommaren 2026 – i dag står det klart att Glenn Solberg gör detsamma med herrlandslaget.

Redan i mars 2019 kommunicerades det att Solberg skulle ersätta Kristján Andrésson, men lagom till att han tog över i mars 2020 slog covid-19 till och Solbergs första officiella samling dröjde till november 2020. I januari 2021 reste sedan landslaget till VM i Egypten efter förberedelser som var allt annat än optimala på grund av isolation och inställda matcher.

Mästerskapet blev en succé med den första svenska VM-finalen på 20 år, sex veckor senare säkrades biljetten till den ett år försenade OS-turneringen där det blev en svensk femteplats. I januari förra året bar det hela vägen fram till EM-guldet efter gastkramande insatser längs vägen och under hemma-VM tidigare i år blev det en ny semifinalplats.

Solbergs nuvarande kontrakt skulle löpa ut efter OS nästa år, men det nya innebär att han också kommer att leda Sverige i VM 2025, om Sverige tar sig dit, samt EM 2026 som avgörs i Sverige, Danmark och Norge.

– Resultatutvecklingen har varit oerhört bra och Sverige har stabiliserats i världstoppen. Såväl spelarna och laget har tagit nya kliv och vi tror att de kommer att göra det ytterligare under Glenns ledning. Kontinuiteten är viktigt och vi får möjlighet att bygga vidare på det som är bra, såväl för herrlandslaget som utvecklingen inom svensk landslagshandbolls i helhet, vilket vi är väldigt glada för, säger Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet.

Totalt har Glenn Solberg lett Sverige i 57 landskamper och segerprocenten är imponerande 75,4.

– Att Svenska Handbollförbundet önskar att jag fortsätter som förbundskapten efter fyra år och fyra mästerskap ser jag som en stor komplimang och jag känner en tacksamhet över att få möjligheten att fortsätta att leda Sverige. Det är en fantastisk grupp med spelare och ledare som ger mig väldigt mycket energi. Tillsammans jobbar vi för att hela tiden utvecklas och bli bättre, säger norrmannen.

Vad har du lärt dig under dina första år som förbundskapten? 

– Jag har lärt mig oerhört mycket genom mästerskapen, hur vi ska coacha och disponera laget för att få ut så mycket som möjligt. Men också att ju bättre kontakt och relation vi har med spelarna, ju bättre blir vi tillsammans. Uppföljning, fysiska besök och relationsbyggande är otroligt viktigt för att bygga en bra kultur.

Nästa onsdag (11.00) tar Solberg och assisterande förbundskapten Michael Apelgren ut säsongens första landslagstrupp som möter Ukraina i Eskilstuna den 2 november, Den 10 december presenteras sedan truppen som åker till Tyskland i januari för att försöka försvara EM-guldet.

– Vi har en oerhört spännande säsong framför oss och förutom att jag önskar att vi blir ännu mer stabila i världstoppen drömmer jag om en direktplats till OS. Väl där tror jag alla förstår vilken vision vi har, möjligheten att bli historiska. Men vi vet också hur snabbt det kan gå och att marginalerna är små, säger Solberg.

GLENN SOLBERGS FACIT SOM FÖRBUNDSKAPTEN

Matcher: 57
Segar: 43 (75,4%)
Oavgjorda: 4 (7,0%)
Förluster: 10 (17,5%)
Gjorda mål: 1 758 (30,84 i snitt/match)
Insläppta mål: 1 499 (26,30 i snitt/match)

MÄSTERSKAPEN UNDER GLENN SOLBERG

VM i Egypten 2021: Silver.
• Segrar mot Nordmakedonien, Chile och Egypten i gruppspelet
• Seger mot Ryska Handbollförbundets lag och oavgjort mot Belarus och Slovakien i huvudrundan
• Segrar mot Qatar i kvartsfinalen och Frankrike i semifinalen, förlust mot Danmark i finalen

OS i Japan 2021: Femteplats.
• Segrar mot Bahrain, Japan, Portugal och Danmark och förlust mot Egypten i gruppspelet.
• Förlust mot Spanien i kvartsfinalen

EM i Slovakien och Ungern 2022: Guld
• Seger mot Bosnien & Hercegovina, förlust mot Spanien och oavgjort mot Tjeckien i gruppspelet
• Segrar mot Ryssland, Polen, Tyskland och Norge i huvudrundan
• Segrar mot Frankrike i semifinalen och Spanien i finalen

VM i Sverige och Polen 2023: Fjärdeplats
• Segrar mot Brasilien, Kap Verde och Uruguay i gruppspelet
• Segrar mot Ungern, Island och Portugal i huvudrundan
• Seger mot Egypten i kvartsfinalen, förluster mot Frankrike i semifinalen och Spanien i bronsmatchen

KOMMANDE MÄSTERSKAP

2024: EM i Tyskland (Sverige är kvalificerat som regerande mästare)
2024: OS i Frankrike (direktplats delas ut i EM, OS-kval spelas i mars)
2025: VM i Danmark, Norge och Kroatien (direktplatser delas ut i EM, VM-kval spelas i maj)
2026: EM i Sverige, Danmark och Norge (Sverige är kvalificerat som värdnation)

Text: Daniel Vandor
Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån